MP3 lejátszó Ogg Vorbis támogatással

Tóth Kristóf, 2003. február 25. 21:27
A jövő hónapban jelenik meg az első olyan hordozható MP3 lejátszó, amely a szabadforrású Ogg Vorbis technológiával tömörített audiofájlokat is képes lejátszani.
A Digital Innovations által kifejlesztett, Neuros Digital Audio Computer elnevezésű készülék a társaság tervei szerint márciusban jelenik meg a piacon, és funkciói között fog szerepelni a Linux számítógépekhez való kapcsolódás is. Mint Emmett Plant, az Ogg Vorbis technológia fejlesztését végző Xiph Foundation vezetője elmondta, a szövetség az elmúlt héten kötött megállapodást a Digital Innovationssal.

"Ez azt jelenti, hogy a készülék hivatalosan is támogatja a Linux operációs rendszert, nem pedig egy hacker utólagos ténykedésének köszönhető a Linux-szal való együttműködés" - közölte Plant. "Elmehetsz a boltba, és vásárolhatsz egy olyan MP3 lejátszót, amely lejátssza az Ogg Vorbis fájlokat, és a Linuxot is támoatja."

A jelenlegi hordozható MP3 lejátszók az MP3 mellett legfeljebb a Microsoft-féle Windows Media Audio formátumot támogatják, az Ogg Vorbis-t ezidáig azonban egy készülék sem ismerte.

Az Ogg Vorbis technológia első végleges változata tavaly júliusban készült el, és az MP3-hoz, illetve a Windows Media Audio-hoz hasonló minőséget és tömörítési hatékonyságot ígér. Fontos szempont azonban, hogy az Ogg Vorbis riválisaival ellenben szabadon elérhető és felhasználható technológia, így alkalmazásáért nem kell licenszdíjat fizetni.

Az Ogg a közelmúltban már bekerült néhány szórakoztatóelektronikai eszközbe, illetve PDA kéziszámítógépbe, a Neuros lesz azonban az első olyan hordozható lejátszó, amely gyárilag beépített támogatással rendelkezik. A készülék 128 MByte-os Flash memóriával, illetőleg 20 GByte-os merevlemezzel lesz elérhető. A Neuros az FM rádiósávban sugározza is a lejátszott zenéket, amelyeket így az autó rádiója is foghat.

Az új lejátszó márciusban jelenik meg, a Vorbis és Linux támogatás azonban csak májustól lesz elérhető letölthető frissítés formájában.

Kulcsszavak: Ogg Vorbis audio mp3

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14