Sony-IBM-Butterfly.net együttműködés az online játéktechnológia terén

MTI Sajtóadatbank, 2003. február 28. 08:47
A Sony és az IBM együttesen fejleszti ki a Butterfly.net szoftverfejlesztő vállalattal együttműködve a "grid" hálózati rendszertechnika alapelveire épülő online játékszolgáltatást a Sony PlayStation2 játékkonzol számára.
A grid technológia a számítástechnikai erőforrások hálózati, azaz például az internetes kapcsolatban lévő személyi számítógépek közötti megosztásán és felhasználásán alapul. A grid technológia eredetileg a szuperszámítógépek világából került át a "köznapi" alkalmazásba. Az elgondolás hálózati kapcsolatban lévő számítógépek közötti kapacitás megosztással növeli meg a számítástechnikai teljesítményt.

A megállapodás részleteit a jövő héten a San Joséban megrendezésre kerülő számítógépes játékfejlesztői konferencián hozzák nyilvánosságra.

Az online játékoktól a számítógépes játékipar óriási üzleti sikert remél. A Datamonitor piackutató prognózisa szerint a számítógépes online játékok piaca a jelenlegi 670 millió dollár helyett 2004-ben már kétmilliárd dollár bevételt termel majd.

A piacra minden erővel betörni igyekvő Microsoft március 14-én a hannoveri CeBIT kiállításon mutatja be online játékokra alkalmas Xbox Live játékplatformját. Az elkövetkező öt év alatt a Microsoft kétmilliárd dollárt szán a piac kiaknázásához szükséges fejlesztésekre és beruházásokra.

- A Microsoft teljesen más megközelítést alkalmaz - mondotta a Butterfly.net vezetője, David Levine -, hiszen minden létező síkon saját személyi számítógépes technológiájára épít. A Sony hálózata viszont az IBM szervereire építve a Butterfly.net szabad felhasználású (open source) szoftvereit használja majd.

A Sony az online játékok működtetési technológiájának a bevezetésétől elsősorban a játékfejlesztőket terhelő költségek csökkentését reméli elérni. A jelenleg fájdalmas átalakulási fázisban lévő játékfejlesztői ipar ettől több vállalkozást vonhat be a fejlesztési munkákba, ami több játékot jelent majd a PlayStaion2 konzol számára.

Kulcsszavak: IBM Sony Playstation 2

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38