Ploteus, a navigátor

Uniós portál a tanulási lehetőségeket keresőknek

MTI Sajtóadatbank, 2003. március 5. 19:54
Az Európai Bizottság új internetes portál megnyitásával kívánja segíteni azokat, akik hazájukon kívül szeretnének tanulni, és európai oktatási intézmények, tanulási, továbbképzési lehetőségek iránt érdeklődnek.
Viviane Reding asszony, a bizottság oktatási kérdésekért felelős tagja szerdán fogja megnyitni a Ploteus névre keresztelt portált, amely az EU 11 hivatalos nyelvén ad részletes felvilágosítást az európai oktatási rendszerekről és intézményekről, a továbbtanulási lehetőségekről és a mindezzel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról.

A Ploteus egyrészt a portál teljes angol nevéből (Portal on Learning Opportunities Throughout the European Space) alkotott betűszó, másrészt ógörög nyelven navigátort jelent.

A szolgáltatás internetes honlapjáról (http://www.ploteus.net) öt nagyobb részterület felé nyílnak élőkapcsok. A tanulási lehetőségek oldalán az oktatási intézmények szintje, nyelvek, országok és szakterületek szerint lehet tájékozódni. Az egyes európai országok oktatási rendszereit bemutató oldalakon a diplomák és szakképesítések elismeréséről, a tandíjakról és az ösztöndíj-szerzési lehetőségekről is lehet tájékozódni. Külön oldalak ismertetik a különféle európai oktatási csereprogramokban való részvétel lehetőségeit, a kapcsolatfelvételekhez szükséges adatokat, valamint az egyes országokban való tartózkodással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat.

Az oldalakon lévő kapcsokon keresztül közvetlenül is elérhetők az egyes országok oktatási intézményei és a tanulási lehetőségekre vonatkozó információkat tartalmazó adatbázisai.

A portálon az alsófokú oktatástól kezdve a posztgraduális képzésekig a tanulási lehetőségek valamennyi szintjéről lehet tájékozódni. Így azok is hasznát vehetik a szolgáltatásnak, akik huzamosabb külföldi tartózkodásra készülnek, és gyermekeik beiskoláztatási lehetőségeiről szeretnének felvilágosítást.

A Ploteus egyelőre csak a tanulási lehetőségekkel foglalkozik, de a bizottság tervei szerint később közvetlenül is összekapcsolódik az Eures néven működő hasonló portállal, amely az európai munkavállalási lehetőségek adatbázisát tartalmazza.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50