A videojátékok csökkentik a fájdalmat?

Tóth Kristóf, 2003. március 20. 20:28
Betegnek érzed magad? Fáj valamid? Játssz egy-két órát mondjuk a Grand Theft Auto játékprogrammal, és máris jobban leszel!
Egyes szakértők szerint a számítógépes játékok és videojátékok teljes joggal a modern pszichiátriai gyógyeszközök repertoárjába sorolhatók, ugyanis segítségükkel adott esetben meglepő mértékben javítható a beteg emberek állapota. Egy napokban megjelent tanulmány szerint az emberi fájdalomérzet bizonyítottan jelentős mértékben csökkenthető a számítógépes játékokkal történő kikapcsolódás segítségével.

A tanulmányt Bryan Raudenbush, a Wheelingi Jezsuita Egyetem pszichológus professzora készítette el, több mint harminc hallgató segítségével. Raudenbush az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az elméletet alátámasztó számos kísérlet egyikének az volt a lényege, hogy a kísérleti alanynak jelentkezett hallgatók egyik kezét jéghideg vízzel teli edénybe mártotta. A kísérleti csoport tagjainak fele eközben a másik kezének segítségével számítógépes játékokat játszott, a csoport másik fele pedig nem csinált semmit. A kísérlet azzal a meglepő eredménnyel zárult, hogy a játékokkal szórakozó kísérleti alanyok sokkal tovább bírták a jéghideg víz okozta fájdalmat, mint azok, akik a kísérlet alatt csak unatkozva ücsörögtek.

Raudenbush felhívta a figyelmet arra, hogy az sem mindegy, hogy a fájdalmat milyen számítógépes játékokkal próbáljuk meg enyhíteni, ugyanis például a fentebb említett kísérletben az akciódús, lövöldözős játékokkal kikapcsolódó hallgatók percekkel tovább voltak képesek elviselni a hideg víz okozta fájdalmakat, mint azok, akik olyan nyugalmas játékokat játszottak, mint amilyen például a Mahjongg. Csak az aktív cselekvést igénylő, mozgalmas játékprogramoktól várhatjuk el a kívánt hatást - mondta a professzor.

Raudenbush elmondta, hogy sajnos csak fiatal felnőttekkel való kísérletek elvégzésére kapott engedélyt, azonban meglátása szerint az ennél fiatalabb korosztályba tartozók, a kisgyerekek esetében még nagyobb hatásfokkal alkalmazhatók a videojátékok segítsével történő fájdalomcsillapítási eljárások.

Kulcsszavak: játék egészségügy

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36