Amerikát is meghódítják a másolásvédett CD-k

Tóth Kristóf, 2003. március 29. 20:00
Az audió CD-lemezeket védő másolásvédelmi technológiák ez idáig elsősorban Európában terjedtek el, mivel az amerikai lemezkiadók tartottak a felhasználók negatív reakcióitól, és inkább kivártak.
Egy Wall Street-i elemző szerint azonban az idei évben már az Egyesült Államokban is általánosan elterjednek a másolásvédett zenei CD-k.

Mint Sterling Auty, a J. P. Morgan piackutató cég elemzője elmondta, a BMG Music egyik leányvállalataként ismert Arista Records a SunnComm Technologies másolásvédelmét tervezi alkalmazni az Egyesült Államokban forgalmazott audió CD-lemezein. "A SunnComm másolásvédelmét tartalmazó zenei CD-k már május-június között elterjedhetnek az amerikai piacon" - mondta Auty. "Ez lesz az első lépés a CD másolásvédelmi technológiák amerikai piacon való elterjesztése felé."

A lemezkiadók már mintegy két éve tesztelik a különféle másolásvédelmi megoldásokat, a felmerült technológiai problémák, a kedvezőtlen felhasználói reakciók, valamint az a tény, hogy ezek a technológiák a "tisztességes vásárlók" számára is kellemetlenséget okozhatnak, egyelőre meggátolták a teljeskörű bevezetést.

Nathaniel Brown, a BMG Music szóvivője elmondta, a társaság egyelőre nem változtatott azon stratégiáján, hogy a másolásvédelmi technológiákat csak elszórtan, leginkább csak a tesztelés szintjén alkalmazza.

Bár a lemezkiadók mindenképpen megoldást akarnak találni a bevételeiket jelentősen lecsökkentő zenekalózkodásra, az eddig megjelent CD-másolásvédelmi technológiák mind problémásnak, illetve megkerülhetőnek bizonyultak. Egyes CD-lejátszók, különösen a hordozható, illetve autós készülékek ugyanis nem minden esetben hajandók lejátszani a másolásvédett lemezeket, sőt elszórtan még meghibásodott készülékekről is érkeztek hírek. A hackerek számára ugyanakkor nem okozott gondot a másolásvédelem hatástalanítása.

Kulcsszavak: jog CD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36