A Telekom Austria is sürgeti a privatizálást

MTI Sajtóadatbank, 2003. április 9. 07:24
Heinz Sundt, a Telekom Austria vezérigazgatója is a kormány privatizálási terveinek mielőbbi megvalósítását sürgette, miután előzőleg a szintén érintett Böhler-Uddeholm acélipari konszern vezetője jelezte, hogy üdvözölnék a mielőbbi magánosítást.
A Telekom Austria vezérigazgatója kedden egy üzleti tanácskozáson kijelentette: nincs is más vágya, mint hogy stabil részvényesi szerkezet biztosítsa a stratégiai tervezés lehetőségét.

Úgy vélte, mind a stratégiai partner keresésének, mind az újabb tőzsdei kibocsátásnak vannak előnyei és hátrányai, de hozzátette, hogy a vezetékes hálózat terén a Telekom Austriának (TA) nincs szükséges stratégiai partnerre, míg a mobiltelefónia szinte kiált a nemzetközivé válásért, a nemzetközi együttműködésért.

A Telekom Austria esetében a vagyon 47,2 százaléka van még állami tulajdonban, az ÖIAG állami vagyonkezelő kezelésében, 32,3 százaléka kisrészvényeseknél van, 5,7 százalékot különböző alapok útján az amerikai CI International beruházási társaság tart, és egyelőre még 14,8 százalék van a Telecom Italiánál, amely azonban adósságai csökkentése jegyében már eladta a részesedését a Telekom Austria mobilszolgáltató leányvállalatából és részben a Telekom Austriából magából is, és várhatóan legkésőbb jövőre teljesen kivonul az osztrák távközlési vállalatból.

Az osztrák kormány a privatizálás folytatását tervezi, és ezen belül a Telekom Austriára "akár száz százalékig terjedő magánosítást" irányzott elő. Karl-Heinz Grasser pénzügyminiszter a tervek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a kormány nem sürgeti az ÖIAG-t, hiszen köztudott, hogy a piacok nem valami jók, Peter Michaelis, az ÖIAG elnöke pedig néhány napja azt mondta, hogy most egyelőre a magánosítás különféle lehetőségeit vizsgálják az érintett cégek vonatkozásában a stratégiai partnerek keresésétől a tőzsdére vitelig.

Kulcsszavak: +céginfo Telekom Austria

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36