Blu-ray újdonságok a Sonytól

Tóth Kristóf, 2003. április 10. 07:05
A Sony Electronics a New York-i AIIM (Association of Information and Image Management) szakkonferencia keretein belül bemutatta legújabb Blu-ray berendezéseit és Blu-ray lemezeit, valamint egy új generációs, a DVD+RW lemezek írására maximum négyszeres sebességgel képes DVD-meghajtót.
A gyártó munkatársai a bejelentés kapcsán utaltak arra, hogy a Blu-rayre mint egy olyan, következő generációs DVD-technológiára kell gondolnunk, melynek segítségével a hagyományos 12 centiméteres átmérőjű optikai lemezekre akár 27 GB adatot is rögzíthetünk. Mint ismeretes, a jelenleg forgalomban lévő DVD-k legtöbbje 4,7 GB adat tárolására képes. Az új technológia lényege az az új, rövid hullámhosszú, ibolyakék színű lézerfény, mely a jelenlegi optikai meghajtók esetében használatos vörös lézerfénynél sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkezik.

A Sony Electronics képviselői elmondták, hogy a cég első asztali Blu-ray berendezése már ezen a héten meg fog jelenni a japán kereskedések polcain, és ezt követően várhatóan hamarosan a világ egyéb régióiban is kapható lesz. A gyártó első Blu-ray eszköze természetesen korántsem számít majd olcsó mulatságnak, hiszen nem kevesebb mint 3800 dollárt kell majd leszurkolni érte. A Sony Electronics azonban nemcsak az asztali eszközök piacán szeretné meghonosítani a Blu-ray technológiákat, hanem a személyi számítógépek világába is be szeretné vezetni azokat. Ennek ékes bizonyítéka az az először most bemutatott PC-s Blu-ray meghajtó, melynek segítségével 9 MB/s-os adatátviteli sebesség mellett maximálisan 23,3 GB adatot lehet eltárolni egy-egy Blu-ray lemezen. A piacon a közeljövőben 3000 dollár körüli áron bemutatkozó újdonság a normál 5,25 colos PC-s meghajtók helyére szerelhető be, és tudni lehet róla, hogy Ultra-Wide 160 SCSI interfésszel rendelkezik. A meghajtóval kompatibilis egyszer, illetve többször írható lemezek cartridge formában fognak forgalomba kerülni, még pedig darabonkénti mintegy 45 dolláros áron.

A Sony Electronicsnál egyébként már javában folyik a második generációs Blu-ray eszközök fejlesztése. Ezekről a várhatóan 2005-ben bemutatkozó, 18 MB/s-os adatátviteli sebességű eszközökről jelenleg annyit lehet tudni, hogy segítségükkel lemezenként akár 50 GB adatot is el lehet majd tárolni.

Kulcsszavak: adattárolás Sony

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50