Itt az idő a régi PC-k lecserélésére

Tóth Kristóf, 2003. április 13. 08:19
Az általános gazdasági lassulás következtében a legtöbb cég és nagyvállalat az elmúlt időkben négy-öt évre tolta ki számítógépeinek életciklusát, ugyanis ily módon jelentős összegeket lehetett megspórolni.
A cégek rájöttek arra, hogy meglévő számítógépes rendszereik a legtöbb esetben hosszú éveken át tökéletesen képesek a rájuk bízott feladatok ellátására, tehát új számítógépek vásárlására csak a legritkább esetben kerítettek sort, aminek a számítógépek gyártásával foglalkozó cégek természetesen nem igazán örültek.

Az iSuppli piackutató cég elemzői most viszont arra figyelmeztetnek, hogy az elmúlt években a gazdasági lassulás következtében a tervezettnél hosszabb ideig üzemben tartott számítógépek nagy többségét rövid időn belül le kell cserélni. Az iSuppli munkatársai szerint ezen rendszerek életciklusa elsősorban két ok miatt nem hosszabbítható már tovább. Az egyik ok nem más, mint hogy a személyi számítógépek elektromechanikai alkatrészei véges élettartammal rendelkeznek, és mivel ezen alkatrészeket a legtöbb esetben már nem gazdaságos kicserélni, a cégek inkább új számítógépeket fognak vásárolni. A másik ok pedig az, hogy a Microsoft szépen lassan fel kíván hagyni a Windows 9x operációs rendszerek támogatásával, az elmúlt néhány évben forgalomba került PC-k nagy része pedig még ilyen szoftverrel van ellátva, tehát emiatt is érik már a csere.

A piackutatók szerint a cégek nagy része egyszerűen rá fog kényszeredni arra, hogy az eddigiekben használt Windows 9x operációs rendszereit, Windows 2000-re, vagy Windows XP-re cserélje. Ezen operációs rendszer csere a legtöbb esetben várhatóan hardvercserével lesz egybekötve, ami nem meglepő, ugyanis az említett újabb operációs rendszerek a régebbi, kisebb teljesítményű hardvereken nem érzik túl jól magukat. Az iSuppli szerint a legutóbb az Y2K probléma miatt 1999-ben lecserélt személyi számítógépek manapság már korántsem optimálisak a legújabb operációs rendszerek futtatására.

Szakértői előrejelzések szerint egyébként az idei évben várhatóan 10,5 százalékkal több új PC-t fognak forgalomba hozni, mint a tavalyi esztendőben, ez pedig előreláthatólag 13,6 százalékkal fogja növelni a számítógépgyártó cégek bevételét.

Kulcsszavak: desktop trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55