Vállalati hálózatkezelés - másként

, 2003. április 13. 21:07
Az 1993-ban alakult VAR Kft. szolgáltatásainak köre a munkaállomások, szerverek, hálózati elemek kiskereskedelmétől kezdve a kábelezési munkálatokon és a teljes hálózatok kiépítésén át a rendszerkarbantartásig, valamint a szaktanácsadásig terjed. Rendszerintegrátor-cégként igyekszik ügyfeleit segíteni, hogy bárki, bárhonnan és bármikor biztonságosan elérhesse a számára szükséges erőforrásokat, információkat és személyeket. Ennek érdekében a számítógép-hálózatok teljes körű kiszolgálását nyújtja.
A korszerű technológiák megismertetése érdekében havonta tart workshopokat, ahol kellemes hangulatú, vendéglátással egybekötött, ingyenes tájékoztató előadásokon ismerkedhetnek a végfelhasználók a legfrissebb műszaki újdonságokkal. A 2003. május 8-ai VAR-rendezvény témája a 3Com eXpandable Resilient Networking (XRN) új, szabadalmaztatott központi LAN-technológiája lesz, amely lehetővé teszi rendkívül nagy teljesítményű és rugalmas hálózati gerincek kiépítését. Az XRN technológia alternatív lehetőséget kínál a vállalati hálózati központok tervezéséhez és kivitelezéséhez. Az elosztott megközelítést több különálló termékkel megvalósító technológia lehetővé teszi, hogy csak akkor kelljen további eszközöket hozzáadni a hálózathoz, amikor teljesítménynövelésre vagy további portokra van szükség. Mivel az XRN elosztott kapcsolórendszert használ, nincs egyetlen pont sem, amelynek meghibásodása leállást okozna, vagyis nincs szükség költséges és bonyolult redundanciafunkciókra. A hagyományos hálózatfelépítéssel ellentétben e technológia segítségével több XRN alapú switch osztható meg a hálózatban, miáltal jelentősen csökken a környezeti tényezők hatására bekövetkező teljes hálózatkiesés lehetősége.

Az XRN technológiát használó kapcsolók szétoszthatók a telephelyen, így védekezni lehet a hálózat bármely részének környezeti hibáival szemben.

Az XRN technológia optimalizálja az IT-költségvetést is, mivel méretezhetőségének köszönhetően extraegységeket csak akkor kell telepíteni, ha szükség van rájuk. Az ilyen technológiával épített LAN-központ kezdeti beruházási költsége alacsonyabb, és a megoldás védi a hálózati befektetést.

Az XRN technológia összetevői

Az elosztott eszközfelügyelet (DDM) a 3Com XRN technológiájának irányítórendszere, amely a felügyeleti és irányítási információknak az elosztott kapcsolórendszeren keresztüli szétosztásáért felelős. Függetlenül attól, hogy melyik peremeszköz csatlakozik, a DDM lehetővé teszi, hogy a teljes XRN elosztott kapcsolórendszer egyetlen helyi entitásként legyen felügyelhető, egyetlen IP-címen keresztül, SNMP-, TELNET- vagy webes felületen keresztül. A felügyeleti feladatok - például a szoftverfrissítések, a VLAN-konfiguráció, a feszítőfa-paraméterek módosítása, a multicastszűrés és a QoS konfigurációja - az elosztott kapcsolórendszeren valósulnak meg, ezáltal a technológia minimalizálja a bonyolultságot és az adminisztrációs többletterhelést. Mivel a felügyeleti IP-cím megoszlik az XRN elosztott kapcsolórendszer egységei között, biztosított a folyamatos eszközfelügyelet és -figyelés az egyik összekapcsolt switch kiesése esetén is.

Az elosztott hibatűrő forgalomirányítás (DRR) lehetővé teszi, hogy az XRN-kapcsolórendszer összekapcsolt switchjei egyetlen aktív forgalomirányítási entitásként működjenek. A DRR intelligens módon elosztja a terhelést a kapcsolórendszer switchjei között a forgalomirányítási teljesítmény maximalizálása és a sávszélesség-kapacitás teljes kihasználása érdekében. Egy XRN alapú switch elromlása esetén az alternatív switchek automatikusan átveszik a terhelést, így kiküszöbölik a hálózat kiesését, és nincs szükség a végállomás esetleges újrakonfigurálására. Az elosztott kapcsolórendszer switchjei Layer 3 lokális továbbítást biztosítanak a közvetlenül csatlakoztatott hostokhoz és switchekhez, ezáltal jelentős teljesítménybeli előnyöket eredményeznek. Az elosztott kapcsolórendszerhez további XRN-egységek adásával a központi hálózat teljes Layer 3 kapcsolási képessége megfelelően méretezhető.

Az elosztott kapcsolat-összevonás (DLA) révén az XRN alapú központi switchekkel rendelkező hálózatokban többszörös kapcsolatok építhetők ki a központ és a peremek között. Az XRN elosztott kapcsolórendszer különféle egységeihez több csatlakozás is kiépíthető, ezáltal a teljes hálózat rendelkezésre állása jelentősen megnő. A DLA támogatja az intelligens helyi továbbítást (Intelligent Local Forwarding) is, így biztosítja, hogy az elosztott kapcsolórendszer be- és kimenő forgalma az optimális úton haladjon, ahelyett, hogy az XRN belső kapcsolatán menne keresztül.

Kulcsszavak: hálózat kábel ADSL VAR

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50