EU/IVSZ - az informatikai iparág sikeres integrálódása a cél

MTI Sajtóadatbank, 2003. április 15. 08:09
Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) célja az, hogy a szervezethez való tartozás minden egyes tagvállalat számára személyes előnyökkel járjon, s az iparágban érdekelt cégek sikeresen integrálódjanak az Európai Unióhoz.
Kóka János, az IVSZ nemrégiben három évre megválasztott elnöke elmondta: a következő két-három évben a magyar informatikai cégek mintegy 100 milliárd forint fejlesztési célú forráshoz juthatnak az Európai Unió segítségével. Az összeg jelentős, mivel éves szinten a magyar informatikai piac mintegy 1300 milliárd forint értékű. Az elnök szerint ezt a pénzt azonban csak akkor tudják megszerezni, illetve sikeresen felhasználni a vállalkozások, ha értenek az uniós országok nyelvén, s képessé válnak megfelelő pályázatokat készíteni.

Hozzátette: a cégek felkészüléséhez a szövetség is segítséget kíván nyújtani azzal, hogy a tervek szerint a kormányzathoz tartozó Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-támogatások Hivatalával közösen létrehoznak egy olyan intézményrendszert, amely felhívja a vállalatok figyelmét a pályázati lehetőségekre és segít elkészíteni a pénz elnyeréséhez szükséges dokumentumokat.

Ezen túlmenően az IVSZ tervezi azt is, hogy Brüsszelbe saját informatikai lobbistát küld azért, hogy információkat és támogatókat szerezzen a magyar informatikai cégek számára. Az elnök közölte: az európai uniós csatlakozás Magyarországon jelentős informatikai beruházásokat tesz szükségessé például az agrárium, az egészség-, a vízügy és az önkormányzatok számára, s ezek értéke eléri az elmúlt nyolc összes ilyen jellegű fejlesztésének értékét. A különböző szervezeteknek ugyanis elektronikus úton kell majd kommunikálniuk az európai uniós intézményekkel, s számítógép és internet nélkül nem tudnak majd eleget tenni például adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Az informatikai fejlesztéseket azért sem tudják megspórolni, mert a uniós közigazgatási és állami szervezetekkel e nélkül nem tudnak partneri kapcsolatot kialakítani.

Kóka János hozzátette: a csatlakozás nagyon komoly üzleti lehetőséggel jár a magyar informatikai iparág számára, igaz, kihívásokkal is, mert adott esetben a vállalkozásoknak versenyezniük kell majd a megbízásokért más országbeli cégekkel. Mindebből azonban előnyt is lehet kovácsolni, mivel a magyar cégek előtt is nyitva áll majd a többi tagország piaca.

Kóka János elnöki terveiről elmondta: az IVSZ egyik fontos feladata, hogy jól képviselje az informatikai gazdaság érdekeit, elősegítve ezzel az iparág fejlődését. Hozzátette: cél az is, hogy a szövetség váljon az államigazgatás és az Európai Unió magyar informatikai szakértő bázisává. Az elnök el szeretné érni azt is, hogy az IVSZ nélkül ne hozhassanak az államigazgatási szervezetek stratégia döntést az iparággal kapcsolatban.

Az azóta tragikus körülmények között elhunyt Gyurós Tibor kezdeményezésére a kilencvenes évek elején létrejött szervezetnek 262 tagja van, amelyek a magyar informatikai piac forgalmának 85 százalékát bonyolítják le. Kóka János a tagok számát jóval 300 fölé szeretné növelni. Az elnök azonban nemcsak az IVSZ taglétszámát szeretné növelni, hanem a hatékonyságát is azáltal, hogy olyan szolgáltató szervezetté alakítja át, amely az informatikai vállalkozásoknak üzleti lehetőségeket és információkat is nyújt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50