A zenefájlcserélők egyben zenevásárlók is

Tóth Kristóf, 2003. május 8. 23:20
[smallimage 1 left] Egy frissen kiadott felmérés szerint azok a felhasználók, akik gyakran töltenek le zenéket a fájlcsere-szolgáltatásokról, mind a fizetős zeneszolgáltatásokon, mind a lemezboltokban gyakrabban vásárolnak zenéket.
A Nielsen/NetRatings piackutató cég szerdán kiadott felmérése szerint az online zeneszolgáltatásokon elsősorban rapzenéket vásárolnak a felhasználók, így a fizetős online zeneszolgáltatások előfizetői többnyire ezen műfaj kedvelőinek köréből kerülnek ki.

A Nielsen/NetRatings adatai szerint az elmúlt 30 napban mintegy 31 millió 18 éves vagy idősebb felhasználó töltött le zenefájlokat a világhálóról, amely az időszakban aktívnak ítélt felhasználók teljes számának 22 százaléka. Ezen 31 millió felhasználó 71 százaléka azonban lemezboltban is vásárolt zenét az elmúlt három hónapban.

A piackutató cég megállapította, hogy az online zenerajongók, vagyis azon felhasználók, akik az elmúlt 30 napban töltöttek le zenét az internetről, mintegy 111 százalékkal nagyobb hajlandóságot mutattak a rapzenék vásárlására, mint az átlagos internetezők. A második legnépszerűbb zenei műfaj az online zenerajongók körében a dance/club. A dance/club stílusú zenéket a zeneletöltők 106 százalékkal gyakrabban vásárolták, mint azok az internetezők, akik nem töltenek le zenefájlokat a világhálóról. A harmadik helyen álló alternatív rock esetében ez az arány 77 százalék volt.

Az R&B, soul és rock műfajok szintén népszerűek az online zeneletöltők körében.

Greg Bloom, a Nielsen/NetRatings vezető elemzője úgy véli, a zenét kedvelő internetezők személyes beállítottságainak megértése komoly segítséget jelenthet a lemezkiadók számára, hogy megalapozhassák előfizetéses online zeneszolgáltatásaik sikerét a zeneletöltők körében.

A lemezkiadók az illegális zeneterjesztést megkönnyítő fájlcserehálózatokat okolják a CD-eladások visszaesése miatt. Egyes elemzők ugyanakkor úgy vélik, az eladások visszaesése a viszonylag kevés sikeres albumnak, illetve a gyengélkedő gazdaságnak tudható be.

"Az általános megoldás kidolgozása még éveket várathat magára, de a megfelelő eredmények elérése érdekében rendkívül fontos megérteni, mely műfajú zenék fogynak majd jól az online, illetve offline zeneboltokban" - mondta Bloom.
Kulcsszavak: zene jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50