Vállalatirányítás és versenyképesség az élelmiszeriparban

forrás Prim Online, 2003. május 16. 13:39
[smallimage 1 left]A Sun Microsystems és az aPLUS Consulting szakmai napján az élelmiszer-ipari vállalatok előtt álló kihívásokról és a versenyképességét segítő vállalatirányítási megoldásokról volt szó.
A magyar gazdaság teljesítményének 11,5 százalék adják az élelmiszeripari cégek. Az ágazat a privatizáció óta eltel évek során dinamikusan fejlődött, ma a harmadik legjövedelmezőbb szektor. Az európai uniós csatlakozás egy év múlva, illetve az unió 2005-től szigorodó szabályai fokozott kihívások elé állítják a magyar élelmiszer-ipari cégeket is, ezért az aPLUS Consulting szakmai napjának fő témája az volt, hogy a hazai cégek miként őrizhetik meg a versenyképességüket.

Rabe Ágnes, az aPLUS Consulting kereskedelmi és marketingigazgatója előadásában arról beszélt, hogy a versenyképesség megőrzésének egyik alapja a fejlett informatikai és technikai háttér. A felhasználók szemével tekintették át az integrált vállalatirányítási rendszerek bevezetését és használatát. Korábban a cégek folyamataik lefedését egy könyvelő „program" vásárlásával indították, majd különálló megoldásokat vezettek be például készletgazdálkodásra, termelésirányításra. Következő lépésként az elkülönült szigetmegoldásokat egy integrált vállalatirányítási rendszer váltotta, illetve váltja fel, amelyek második generációja nemcsak a belső folyamatokat, hanem a külvilággal - beszállítókkal, partnerekkel, vevőkkel - való kapcsolatot is biztosítja. Rabe Ágnes kiemelte, nem mindegy, hogy a kiválasztott vállalatirányítási megoldás mennyire rendelkezik az általános alapokon kívül az adott ágazatra szabott lehetőségekkel. A svéd Intetntia által kifejlesztett Movex egyik erőssége éppen az élelmiszer-ipari sajátosságok kiszolgálása. Az ágazat specialitása a receptúrák kezelése, a fordított anyagjegyzék (amit például egy sertés szétbontásakor, majd húskészítmények előállításakor alkalmaznak) vagy a változó súlyú készletek kezelése a lejárati, illetve értékesíthetőségi dátumok figyelése mellett. Rabe Ágnes felhívta a figyelmet az élelmiszeripart fenyegető várható „2005-ös pánikra". Az EU Élelmiszerbiztonsági Felügyeletének új rendelkezése szerint 2005-től, azaz másfél év múlva valamennyi élelmiszer- és takarmánygyártónak biztosítania kell a termékek nyomon követhetőségét - és ez alól a magyar cégek se lehetnek kivételek.

A Movexet használó Cereol Rt. informatikai igazgatója, Gömbös Gyula előadásában végigvette a rendszer éles indulását megelőző egy év eseményeit, a vállalatirányítási rendszer bevezetésének nehézségeit és a használat eredményeit is. Mint elmondta, a testre szabott Movex, valamint annak kiforrott bevezetési módszertana révén a Cereol teljesen önállóan tudja a rendszert üzemeltetni, nincs szükség újabb és újabb, drága konzulensi, szakértői szolgáltatások igénybevételére.

Gál István, a Pick Rt. informatikai vezetője elmondta, hogy az élelmiszeriparral szembeni egyik legfontosabb EU-elvárás, hogy „from field to fork", azaz „a legelőtől az asztalig" követhető legyen a termék útja, hogy minőségi probléma esetén könnyen azonosítani lehessen az érintett terméket, és a lehető legkevesebb veszteséggel kivonni a piacról. Egyelőre ennek gátat szab a magyar agrárium széttagoltsága, illetve az unióstól eltérő fogyasztói szokások. Mint elmondta, az élelmiszeripar szempontjából feltétlenül kívánatos a mezőgazdaság modernizálása, illetve koncentrálódása.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50