IBM: Intel alapú szerverkonszolidációs megoldások

Kovács Attila, 2003. május 22. 18:00
[smallimage 1 left]„Egy lépéssel a világ előtt" mottóval, élő bemutatókkal színesített szakmai napot tartott május 22-én a budapesti Hotel Héliában Az IBM Magyarország.
A mintegy 150 résztvevőnek bemutatták az Intel processzor alapú szerverportfolió zászlóshajóit, mint az ezen a platformon egyedülállóan fizikai partícionálásra képes 16 Xeon MP processzoros xSeries 440-es szervert és a szerverkonszolidáció másféle megközelítésére, a „scale out" bővíthetőségre képes Blade szervert. Ugyancsak helyet kapott a rendezvényen a szerverek távoli menedzsmentjének bemutatója, ahol az IBM a legújabb – komplett grafikus átirányításra képes - RAS II adapter képességeit szemléltette.

Bányai Gábor, az IBM Magyarország Intel alapú szerver értékesítési vezetője hangsúlyozta, hogy a szakmai napon azt bizonyítják, hogy a szerverkonszolidációt a cég kétféleképpen képes biztosítani: a hagyományos scale-up (pl. az x440 fizikai partícionálásával), illetve a scale out megközelítéssel (lásd Blade szerverek). A scale up vertikális skálázást jelent, míg a scale out horizontálisat (nagyobb számú költségtakarékos szerver összekapcsolását, párhuzamos működését).

Már sok szervezet hozzálátott a szerverek központosított adatközpontokba való összevonásához; a fizikai eszközök, az alkalmazások és az adatok összevonásával céljuk, hogy a vállalatban szétszórt kis szerverek kezelésével együtt járó terheket és költségeket csökkentsék.

Ez idáig a fizikai konszolidáció általában azt jelentette, hogy a torony kivitelű szervereket néhány több processzoros rendszerre cserélték. Ezek kevesebb helyet igényelnek, emellett a rendszergazda a szervereket és az infrastrukturális eszközöket könnyebben elérheti, mert azok nem különböző épületekben találhatók. Az efféle szerver konszolidációra manapság a fiziai particionálási képességekkel is felruházott IBM xSeries 440-es szerver a legalkalmasabb. Ebből az IBM május 22-én egy 16 Xeon MP 1,9GHz processzoros szervert mutatott be.

A horizontális vagy scale out bővíthetőségi eljárásnak a támogatói azt vallják, hogy bár a scale up megoldással a szervezetek valóban sok előnyt húzhatnak a konszolidációból, mindamellett mindegyik szervernek biztosítani kell a saját infrastruktúráját – többek között a tápkábeleket, az Ethernet összeköttetést, a rendszerfelügyeletet, az áramelosztó rendszert, a billentyűzetet, képernyőt és egeret kezelő (KVM) kapcsolókat és az üvegszálas kapcsolókat, ami mind nagy próbatétel elé állíthatja a rendszergazdákat. Az áramelosztó rendszerek és a kapcsolók is sok helyet igényelnek a rack mellett. Az IBM a szerver konszolidáció scale out megoldását is bemutatta a szakmai napon, mégpedig az Intel processzor alapú IBM Blade szerverek segítségével.
A szakmai napon az előadásokban az is elhangzott, hogy az IDC szerint az IBM xSeries szerverek vezetik a magyar Intel-szerverpiacot. 2003 első negyedévében Az IBM 41%-os piaci részesedést tudhat magáénak, ugyanebben az időszakban az eladott szerver darabszámot tekintve 21,7%-ot növekvő magyar piacon az IBM 133%-os növekedést mutatott fel 2002 hasonló időszakához képest.
Kulcsszavak: IBM-hu szerver

Öt vadonatúj okostelefonnal lép a magyar piacra a TECNO Mobile

Magyarországon öt új készülékkel debütált a világ legnagyobb mobilgyártói közé tartozó Transsion Holdings TECNO Mobile nevű okostelefon-márkája. A SPARK széria csúcsmodellje, a SPARK 20 Pro+ kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót, 120 hertzes ívelt AMOLED-képernyőt 108 megapixeles hátlapi és ledes villanóval támogatott 32 megapixeles szelfikamerát tartalmaz, mégsem kerül többe bruttó százezer forintnál.

2024. május 23. 14:36

Ezzel a fintech újdonsággal növelik bevételüket a webáruházak

Akár húsz százalékos extra forgalomnövekedést is generálhat a webshopokban a Magyarország vezető fintech cége által fejlesztett, egyedülálló, saját brandre szabható részletfizetési megoldás.

2024. május 23. 12:59

Már hazánkban is kapható a Huawei első négyzet alakú okosórája

Megérkezett Magyarországra a Huawei vadonatúj négyzet alakú, továbbfejlesztett egészségfigyelő- és sportfunkciókkal rendelkező okosórája, a HUAWEI WATCH FIT 3. Az eszköz a FIT-sorozat eddigi legvékonyabb és legkönnyebb tagja, az okosórában mutatkozik be a mozgásra ösztönző Okosjavaslatok funkció, valamint alvás közbeni légzésfigyelés funkcióval bővült a nyugodtabb alvás érdekében. Az Android- és iOS-kompatibilis WATCH FIT 3 egyetlen feltöltéssel akár 10 napos üzemidőt nyújt, mindössze 10 perces töltéssel pedig akár egy teljes napig használható.

2024. május 23. 11:43

A SPARK 20-sorozat készülékeiben a stílus, a funkció és a megfizethetőség találkozik az innovációval

Magyarországon öt új készülékkel debütált a világ legnagyobb mobilgyártói közé tartozó Transsion Holdings TECNO Mobile nevű okostelefon-márkája. A SPARK széria csúcsmodellje, a SPARK 20 Pro+ kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót, 120 hertzes ívelt AMOLED-képernyőt 108 megapixeles hátlapi és ledes villanóval támogatott 32 megapixeles szelfikamerát tartalmaz, mégsem kerül többe bruttó százezer forintnál.

2024. május 23. 10:53

Matchbox lett az elektromos Mercedesből

A Mattel leleplezte  a Mercedes-Benz G 580 EQ technológiás öntött kisautóját, ami az ikonikus Mercedes-Benz G-osztályt és a nemrégiben bemutatott, új elektromos modellváltozatot ünnepli. A prémium kategóriás kisautó újrahasznosított fémből és legalább 81%-ban ISCC-minősítésű műanyag felhasználásával készül*. A Matchbox exkluzív, 1:64 méretarányú, öntött replikája élethű részletekkel idézi meg az ikonikus G-osztályt és egyedi, texturált papír csomagolással rendelkezik.

2024. május 23. 10:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17