D&T: új program a pénzmosás kockázatának kezelésére

forrás Prim Online, 2003. május 28. 13:09
A Deloitte & Touche átfogó vállalati programjának köszönhetően a pénzintézetek képesek kézben tartani a pénzmosás jelentette kockázatot különböző üzleti tevékenységeik és az egyes országok egymástól eltérő törvénykezési szabályozásai mellett is.
A nyolc pontos program az alábbi részekből áll:

1. A felső vezetés felelőssége

2. A cég egészére érvényes elvek és eljárások kialakítása

3. A szigorú ellenőrzés fenntartása a napi gyakorlatban

4. Pénzmosás elleni tisztségviselő kinevezése

5. A hírek és információk szabad áramlásának biztosítása

6. A vezetők és az alkalmazottak továbbképzése

7. A végrehajtás megfigyelése és ellenőrzése

8. Technológiai megoldások

A múltban egyetlen bankár sem kérdőjelezte meg az ügyfelek vagyonának eredetét vagy a banki kapcsolatok hátterét: az elsődleges cél az ügyfelek bizalmas információinak a megőrzése és a profitnövelés volt. A pénzmosás elleni jogszabályok bevezetése valamelyest megváltoztatta a bankárok hozzáállását, sokan azonban változatlanul akadályként tekintenek a vonatkozó szabályozásra, különösen itt Közép-Európában, ahol a szóban forgó szabályok még új keletűek. A nyugat-európai országokban a pénzmosás elleni jogszabályokat tíz éve vagy még régebben iktatták törvénybe, de a bankfelügyeleti szervek csak az elmúlt három-négy évben vizsgálták érdemben a pénzintézetek jogszabályi megfelelőségét, és kezdtek intézkedéseket hozni a szabálytalanságok ellen. A Közép-Európára jellemző fejletlen bankfelügyeleti eljárások következtében számos bank még csak most fog átesni a pénzmosási szabályoknak való megfelelésre vonatkozó vizsgálatokon. A helyi jogszabályoknak való megfelelőség szükségessége megkérdőjelezhetetlen; kérdéses ugyanakkor, hogy önmagában elégséges-e ahhoz, hogy megvédje a bankot a pénzmosási kockázattól, vagy - ami talán még fontosabb - lehetővé teszi-e a bank számára, hogy továbbra is jelen legyen a nemzetközi színtéren.

Mike Adlem, a Deloitte & Touche partnere szerint: „A banküzlet globális, és a pénzmosással kapcsolatos nemzetközi és legjobb gyakorlatra vonatkozó szabályozásnak való megfelelés soha nem volt még ennyire fontos, mint most, amikor a nagyhatalmú amerikai törvénykezés karja lassan átfogja az egész globális pénzügyi szolgáltatási iparágat. Nyilvánvalóan nem elegendő egyszerűen betartani a helyi pénzmosás elleni törvényeket és jogszabályokat. A pénzintézeteknek szigorú és proaktív megközelítést kell alkalmazniuk a pénzmosási kockázat kezelése során - olyan megközelítést, melynek túl kell mutatnia a helyi törvényhozás követelményrendszerén. A globális kérdések ismerete, a pénzmosási kockázatok azonosítása és a folyamatos jogszabályváltozások naprakész követése végül bizonyos szintű védelmet jelent majd a bankok és egyéb pénzintézetek számára; a bankoknak azonban lassan meg kell érteniük, hogy a pénzmosás jelentősége jóval túlmutat az "egyszerű" jogi kockázatén."

„A helyi szabályoknak való megfelelés megvédheti a bankot a hazai környezetben, ám a bankszakma globális, ezért egyre nagyobb nyomás nehezedik a bankokra, hogy megfeleljenek a legjobb nemzetközi gyakorlatnak, különösen pedig az Egyesült Államokban bevezetett követelményeknek. Kétségtelen, hogy a 2001. szeptember 11-i események lépéskényszert idéztek elő az Egyesült Államokban, minek folyományaként kísérleteket tettek a meglévő pénzmosás elleni szabályozáson tátongó rések betömésére, és - a történelem során talán először - alaposan megvizsgálták a terrorizmus pénzügyi bázisát." A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az "Amerikai hazafias törvény" (USA Patriot Act, "Amerika egyesítése és megerősítése a terrorizmus megelőzését és akadályozását szolgáló megfelelő eszközök biztosításával" című törvény. Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act, bevezetve 2001 októberében) értelmében a pénzügyminiszter úgynevezett "különleges eljárásokat" vezethet be az amerikai bankok számára, amely eljárások az adott tranzakciókra vonatkozó nyomonkövetési és jelentéstéli feltételek bevezetésétől az amerikai bankok bizonyos országokkal vagy meghatározott pénzintézetekkel létesített partnerkapcsolatainak megakadályozásáig terjedhetnek. Ezeket az intézkedéseket két ország, nevezetesen Ukrajna és Nauru esetében máris bevezették. Ukrajna esetében bizonyos nyomonkövetési és átvilágítási követelményeket léptettek érvénybe, a Nauruval kapcsolatos javaslat értelmében pedig minden amerikai bank számára megtiltanák, hogy bármely Nauruban bejegyzett pénzintézettel partnerkapcsolatot létesítsen. A becslések szerint ma hozzávetőlegesen 400 bank van bejegyezve Nauru szigetén, és sok esetben felmerül a gyanú, hogy az orosz szervezett bűnözés bandái főszerepet játszottak alapításukban.

A Deloitte & Touche a fentiek szellemében rendezte meg 2003. május 28-án Pénzmosás ellenes workshopját, amelyre a magyarországi bankok és biztosítók complience officerjeit (jogszabályoknak való megfelelőségért felelős szakemberek) hívta meg. A workshopot Michael Adlam, a közép európai Deloitte & Touche partnere koordinálta, akit Andrew MacDonald, a Deloitte & Touche angliai irodájának munkatársa valamint Steve Hancock, a Prudential (Nagy-Britannia egyik legnagyobb biztosító társasága) pénzmosási szakértője segítették munkájában.

A Xiaomi publikálta a legújabb ESG jelentését

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 13:04

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését. A testület legutóbbi ülésén azt is megállapította, hogy a Balázsék című műsorszám ismét törvényt sértett, amikor a rasszizmusból táplálkozó humorizálásra építette a január 15-i műsor.

2024. május 3. 11:39

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

Reprezentatív kutatás a magyarok klímavásárlási szokásairól

A magyarok 67 százalékának nincs otthon klímája, legnagyobb arányban ventilátorral hűtenek a nyári melegben. Akik mégis vásárolnak, azok egyértelműen az ár és az energiafogyasztás alapján hozzák meg a döntésüket – derül ki a Hisense friss reprezentatív kutatásából. 

2024. május 2. 20:15

AOMEI Partition Assistant Standard Edition 10.4.0

Az ingyenes partíciókezelő program képes a partíciónkat átméretezni, másolni, egy partíciót külön részekre osztani, klónozni, törölni stb.

2024. május 2. 20:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14