HP iPAQ az első kereskedelmi holdexpedíció fedélzetén

forrás Prim Online, 2003. július 25. 13:45
[smallimage 1 left] A HP azt tervezi, hogy HP iPAQ Pocket PC-ket küld Föld körüli pályára az űrbe a TransOrbital TrailBlazer űrhajójának fedélzetén, az első olyan kereskedelmi expedíció során, amely várhatóan még az idén engedélyt kap az Egyesült Államok hatóságaitól a Hold felderítésére, fényképezésére és az égitesten történő leszállásra.
A 2004 elejére kitűzött indítási dátum közeledtével a TransOrbital tervei szerint az újonnan bevezetett HP iPAQ Pocket PC h5550 forradalmian új műszaki megoldásai, hordozhatósága, egyszerűsége és magától értetődő használata megkönnyítheti a műholdon belüli vezeték nélküli kommunikációt. A kézi eszközt a TrailBlazer fedélzeti rendszereibe integrálják, így a TransOrbital rendkívül egyszerűen szinkronizálhatja és oszthatja meg az adatokat az űrben töltött idő alatt, amíg a Hold felé tart, vagy éppen Hold körüli pályán kering.

Az egymást követő indítások során a előreláthatóan a HP iPAQ Pocket PC vezeték nélküli kommunikációs képességeit kihasználva fogják az űrhajó külsejére szerelt kamerák segítségével rendkívül jó minőségű videojelfolyamként visszasugározni a Földre. Az eszközök későbbi felhasználása között szerepelhet a TrailBlazer Hold körüli pályán keringő, illetve leszállóegységével folytatott e-mailes kommunikáció.

A TransOrbital cégnél, az első és egyetlen olyan magánvállalatnál, amely megkapta az Egyesült Államok Külügyminisztériumának és a National Oceanographic and Atmospheric Administration (Nemzeti Oceanográfiai és Atmoszféra Igazgatóság) holdutazásra feljogosító engedélyét, úgy vélekednek, hogy az űrkutatás céljából létrehozott globális stratégiai nagyvállalati szövetségek létrehozásával fontos és anyagilag kedvező előrelépés érhető el a természettudományok, az orvostudomány, a távközlés és az információtechnológia terén.

A TransOrbital első holdexpedíciója nagy felbontású televíziós képeket fog továbbítani a korábbi Apollo általi és orosz holdra szállások után hátrahagyott felszerelésekről. A küldetés során felvisznek egy időkapszulát is, amelyben a Földről származó személyes üzeneteket és tárgyakat helyeznek el. A küldetés során rögzített felvételek - köztük például a kapszula holdat érését bemutató látványos videofelvétel - olyan sokféle információt fognak biztosítani a TransOrbital részére, amely központi fontosságú lehet a jövőbeli tudományos és felderítő vállalkozások számára éppúgy, mint oktatási és szórakozási célokra.

2002 decemberében a TransOrbital az International Space Company (ISC) Kosmotras Dnepr hordozórakétája segítségével sikeresen fellőtt, és Föld körüli pályára állított egy kísérleti holdműholdat. A TransOrbital a holdexpedícióhoz szintén az ISC Dnepr rakétáját fogja igénybe venni.

  • Az orosz ISC Kosmotras cég a világ számos vállalatának és országának szállít hordozóeszközöket. Az ISC Kosmotras vállalat Dnepr program keretében folytatott tevékenységét az orosz és az ukrán kormány különleges közös rendeletei szabályozzák. A Dnepr hordozórakétát a világon a legnagyobb teherbírású SS-18-as interkontinentális ballisztikus rakéta alapján fejlesztették ki. A könnyű kategóriába sorolt hordozóeszközök között a Dnepr egyedülálló módon 3 500-4 000 kilogrammnyi hasznos terhet képes alacsony Föld körüli pályára állítani.
  • A TransOrbital, Inc. repülőgép- és űrhajótervezéssel, elemzési és űrbe, illetve Holdra szállítási szolgáltatásokkal foglalkozó magánvállalat. Az 1998-ban alapított TransOrbital az első olyan vállalat a maga nemében, amelynek az Egyesült Államok kormánya engedélyt adott a holdfelszín fényképezésére, felderítésére és a holdra szállásra. A 2003. évi TrailBlazer űrhajó elsődleges feladata kereskedelmi forgalmazásra szánt nagy felbontású videofelvételek és egyéb multimédiás tartalmak visszaküldése a Hold körüli pályáról, valamint személyes és kereskedelmi jellegű szállítmányok Holdra juttatása lesz.
Kulcsszavak: űrkutatás HP

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36