Charles Simonyi Budapesten

forrás Prim Online, 2007. április 30. 16:41
Sólyom László köztársasági elnök - a miniszterelnök előterjesztésére - a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét adományozta Charles Simonyinak hétfőn Budapesten. Ma mutatták be a "A Vöröskereszt és az űr" című rajzpályázat győztes alkotásait is, melyeket Simonyi magával vitt az ISS űrállomásra is.
Simonyi Károly, a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tett 14 napos látogatását követő sikeres földetérése után elfogadta Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnökének meghívását. A magyar születésű Simonyi Károly szülőföldjét választotta első nyilvános szereplése színhelyéül, hogy beszámoljon élményeiről. Simonyi méltatta az űrkutatás fontosságát az emberiség számára. A Szojuz TMA-10 fedélzetén tért vissza a Földre az Expedition 14 legénységének tagjaival, Michael Lopez-Alegria és Mikhail Tyurin űrhajósokkal együtt, akik hét hónapot töltöttek az ISS űrállomáson.

„Felejthetetlen élmény volt, amikor először megláttam az űrállomást a Szojuz belsejéből. Optimizmus töltött el, látva a Földet a világűrből, hogy milyen gyönyörű, fenséges és csendes. Az űrkutatás nagyon fontos az emberiség számára; ezért nagyon megtisztelőnek érzem, hogy részt vehettem benne, még ha csak egy kis mértékben is” - mondta Simonyi.

Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke és Charles Simonyi megállapodását követően 2007. február 15-én a Magyar Vöröskereszt rajzpályázatot hirdetett gyerekeknek „A Vöröskereszt és az űr” címmel. Ma mutatták be a sajtónak a három meghirdetett kategória (6-8, 8-10 és 10-12 évesek) egy-egy győztes alkotását, amelyeket több mint 650 beérkezett rajz közül választott ki a zsűri a Szojuz TMA-10 indulása előtt. Simonyi magával vitte a három győztes rajzot az ISS űrállomásra és vissza a Földre, így a magyar rajzok és alkotóik részesei lehettek a Sojuz TMA-10 küldetésének. Simonyi és Habsburg György adták át a rajzpályázat nyerteseinek az elismerő díjakat. A programon részt vett a zsűri tagja, Farkas Bertalan űrhajós is. 

„A Vöröskereszt és az űr” című rajzpályázat zsűrijének tagjai Macskássy Izolda grafikusművész, Farkas Bertalan űrhajós, Grubert Roland, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt elnöke és Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke voltak.

A 6-8 évesek között Müller Viktória, a pécsi Köztársaság téri Általános Iskola tanulójának a rajzát, a 8-10 évesek közül Nyihos Daniella, a tamási Würtz Ádám Általános Iskola diákjának a munkáját és a 10-12 éves kategóriában Bedő Annamária, a gyöngyösi Egressy Béni Általános Iskola tanulójának alkotását vitte magával Simonyi egy kapszulában az űrbe. E mellett a zsűri tagjai külön elismerésben részesítik további 18 alkotás készítőjét. Baglyas Alexandra, Bujtás Barbara, Császár Bettina, Csikó Amarilla, Dobos Dóra, Gulyás Lenke, Horváth Róbert, Jugovics Roberta, Kovács Maja Etna, Lanczki Eszter, Makai Zsanett, Rácz Dzsenifer, Schvara Anna, Szakács Jenifer, Szikra Tóth Ágnes, Szilva Anita, Tóth Richárd és Turóczi Ágnes szintén az ünnepségen vehették át a munkájukért járó elismeréseket.

  • Simonyi Károly Magyarországon, Budapesten született. 17 évesen hagyta el szülőföldjét, és Dániában, Koppenhágában dolgozott számítógép-programozóként. 1968-ban költözött át az Amerika Egyesült Államokba, ahol Berkeleyben a Kalifornia Egyetemen mérnöki és matematikusi diplomát szerzett, majd a Stanford Egyetemen számítástechnikából doktorált.

1972 és 1980 között dr. Simonyi a Xerox cég Palo Alto Kutatási Központjában (PARC) dolgozott, ahol megalkotta az első WYSIWYG (what-you-see-is-what-you-get = azt kapsz, amit látsz) szövegszerkesztő programot, a Bravót.

1981-ben Simonyi csatlakozott egy akkor induló vállalathoz, a Microsofthoz, ahol szoftverfejlesztőként hozzájárult ahhoz, hogy a cég nekilendüljön világhódító útjának. Az ott eltöltött 20 év alatt Simonyi alkalmazásfejlesztési igazgatói, főépítészi, valamint kiemelt mérnöki pozíciókat töltött be. A Microsoftnál olyan csapatok munkáját vezette, amelyek részt vettek a Microsoft Word, Microsoft Excel és más sikeres szoftveralkalmazások kifejlesztésében. Simonyi 2002 augusztusában mondott búcsút a Microsoftnak, majd megalapította  az Intentional Software Corporation nevű szoftvertechnológiával foglalkozó céget, amelynek fő célja a szervezetek szoftverírási módszereinek javítása.
Kulcsszavak: űrkutatás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50