Finisben a Serial ATA II szabvány

Zsadányi Pál, 2003. szeptember 20. 18:37

A Serial ATA II Working Group, a nagy, legalább 1,5 Gbps sebességű,
soros ATA diszk interfész szabvány továbbfejlesztésével foglalkozó
munkacsoport a munkájának a finiséhez érkezett, jelentették be a
napokban rendezett Intel Developer Forumon. A csoport három rész
dokumentációit mutatta be, és még kettőn dolgozik, amelyeket talán az
év végéig be is fejez.
Az új specifikációk fogják rögzíteni a korábbi szabványhoz képesti kiterjesztéseket. A most bemutatottak: a Digital interfész leíró, a Port Multiplier portelosztó és a Port Selector a hibatűrő portválasztó működésére és a használatának a tervezésére szolgáló dokumentációk. A helyzetelemzést a munkacsoport lelkes vezetője, Knut Grimsrud, az Intel főmérnöke tartotta. A II-es szabványkiterjesztések a RAID fokozott hatékonyságú és biztonságú tárolók, SAN – NAS hálózati tároló rendszerek és a Disk-to-Disk (D2D) adatmentő rendszerek gyártóit érintik. Míg az 1.0-s változattal a társult gyártók csak a PC-piacot bombázhatják (mivel csak házon belül csatlakozó egységekre definiálták), addig az új változat a gyártók piacának a szerver- és a utility computing (számítási- és hálózati tárolószolgáltatási) piacra történő kiterjesztését is lehetővé teszi.

Az együttműködés vezetője az Intel, további fő támogatói pedig: az APT Technologies, a Dell Computer Corporation, a Maxtor Corporation és a Seagate Technology LLC. Az 1.0-s csoport 2000. februárjában alakult, és tagjainak a száma 160, de már a 2002. februárjában alakult 2.0-snak is van 132 tagja.

A második változat készítése során kitűzött fő célok:
* teljes kompatibilitás az előző 1.0-s változattal (továbbra is 2 pár – fogadó és küldő, azaz, 4 vezetékes, bár árnyékolásokkal együtt maximum 7 vezetékes, egyszerű csatlakozás, extra SATA – a hagyományosnál okosabb vezérlésre használható, 15 vezetékes tápáram csatlakozó, alacsony jelszintek, kifelé a korábbi ATA szoftver szabványok szerinti, de nagyobb sebességű, jobban méretezhető működés, egyszerű és ezért gyors átviteli protokoll, kifejezetten a tároló egységeknek szánt megoldás, legalább 10 éves távlat stb.),
* az új funkciók legyenek opcionálisak és elválaszthatók az 1.0-s funkcionalitástól,
* az átviteli parancsokat sorba kell állítania (főként, mivel az 1.0-hoz képest több vezérlő berendezés is használható),
* ipari szabványoknak megfelelő lezáró eszközöket kell támogatnia,
* a tároló alrendszerek független perifériaként történő használatát kell támogatnia.

A maximális tárolóegység – kontroller (host controller) távolságot az 1.0-s változatnál bevezetett 1 méterhez képest 46 centiméterre korlátozták, és a fizikai csatlakozó felületeik konkrét mechanikai kivitelezését is pontosabban szabályozták (az 1.0 csak konnektor példákat ad). A második változat, a tároló eszköz fizikai jelszintjeit változatlanul hagyva definiálja a 4-szálas, FR4, 0,3 mm-es vezetékekkel szerelt kábel csatlakozóit. A tároló berendezések által leadott, és a kábelhosszak miatt csillapodó, erősen eltérő jelszinteket a kontrollernek kell kézben tartania, mert a tároló oldalon a jelszinteknek az 1.0-snál definiáltakat kell tartania.

Az 1.0a változatban az évtizedes élettartamban három generáció megjelenését tervezték. Az első generációt a hagyományos ATA teljesítményéhez (maximum 133 MB/s) kicsit megnövelt paraméterek jellemzik (150 MB/s – ami megfelel 1,2 Gbps-nek a 8 bites, 1,5 Gbps-nek a 10-bites interfész oldalon), csak a kábelezése jóval egyszerűbb, tehát olcsóbb. Csökkenti a gépben a kábeldzsungelt és ezzel javítja a hűtést. Ez már 2001 közepén elkezdett terjedni, de a SATA interfészes diszkek csak az idén jelentek meg tömegesen. A második generáció elterjedését 2004-re várták, 2,4/3,0 Gbps sebességtartományban. A harmadik generációban, 2007. tájékán, a sebességek 4,8/6,0 Gbps-ig emelkedhetnek.

Az új SATA II specifikáció az ANSI AT, 6-os változatú ATA/Serial ATA csomagszállítású interfész szabványt veszi alapul. A funkciók jobb kézben tarthatósága végett 4 szintű rétegezést használnak: fizikai interfész (soros fizikai csatlakozások), digitális kapcsolat (soros digitális kapcsolatvezérlés), digitális jelátvitel (soros digitális transzport vezérlés), alkalmazói szint (soros vezérlő – tárolóegység közti transzparens szoftver átvitelvezérlés). A további részletek a szabványcsoport weblapjairól érhető el.

Az előző specifikáció utolsó változatszáma egyébként 1.0a, és letölthető a Serial ATA Working Group hálószeméről. Ugyanott megtalálhatók az említett három témában elkészült dokumentációk legutolsó, de e cikk írásának a pillanatában még nem végleges változata is. A gyakorlati megoldásokat magyarul egy jó SuperGamez cikk írja le (természetesen, az 1.0-s változat első generációjára).

Együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány, a Yettel és a CETIN

A magyarországi digitalizáció fejlesztését szolgáló együttműködést közös nyilatkozatban erősítette meg a kormány, a Yettel Magyarország Zrt. és a távközlési infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary Zrt. A megállapodásban foglaltak szerint a vállalatok 2024-2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajtanak végre.

2024. május 2. 09:55

A SteelSeries egy új színárnyalattal bővíti a díjnyertes Nova Pro Wireless headsetet

A SteelSeries, a gaming kategóriában legtöbbet díjazott Arctis audiótermékek megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, ma bemutatta a díjnyertes Arctis Nova Pro sorozatú headset vadonatúj fehér változatát.

2024. május 2. 09:35

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

Így lesz egy közösségi ötletből a Cápákat is vonzó innováció

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 16:01

A Continental a DeepDrive-val közösen fejleszt integrált fékkel ellátott kerékmeghajtást

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 14:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14