Megjelent a Kutatási Jelentés legújabb száma

forrás Prim Online, 2003. október 3. 12:41

Megjelent a BME-UNESCO Információs Társadalom- és Trendkutató Központ
Kutatási Jelentésének legújabb száma.
Részletes tartalom:

Internethasználat az általános vállalati körben

GKI Gazdaságkutató Rt. - Westel Rt. - Sun Microsystems

A kutatás célja az internet és a kapcsolódó üzleti alkalmazások ismeretének, elterjedésének, jövőjének vizsgálata, az internet alapú kereskedelemre és az információtechnológiai piacra vonatkozó várakozások feltérképezése a vállalatok körében. Az alábbi, az általános vállalati körre vonatkozó felmérés az 5-nél több alkalmazottat foglalkoztató jogi és nem jogi személyiségű társaságokra terjedt ki. A vállalatok összesített internethasználati indexe a vállalatok internetes üzleti alkalmazásokkal és lehetőségekkel kapcsolatos várakozásainak jelentős süllyedését mutatja a 2002-es év végén.

Távközlés, internet (Gyorstájékoztató a központi statisztikai hivatal legfrissebb adataiból)

Központi Statisztikai Hivatal

A vezetékes telefonvonalakat illetően az elmúlt negyedévben is folytatódott az előfizetések csökkenése, ezen belül pedig az ISDN-csatornák számának emelkedése; az időszak végén előzetes adatok szerint 3 millió 646 ezer vezetékes telefonvonal volt üzemben, amelyből 585 ezer az ISDN-csatornák száma. Lassuló ütemben, de tovább nőtt a mobiltelefon-használók tábora: 2003 I. negyedévének végén 7 millió 079 ezer mobil-előfizetést regisztráltak - közel 3%-kal többet, mint három hónappal korábban. Az internet-előfizetések száma meghaladta az 503 ezret, ami 13%-os növekedést jelent az előző negyedévhez képest.

Az internet és használói

NRC Internet Marketing Tanácsadó és Piackutató Kft. - TGI Magyarország Kft.

Az NRC Piackutató Kft. és a TGI Magyarország Kft. idén is elkészítette hazánk legnagyobb online felmérését, a Visitor Lifestyles Research (VLR) kutatást, amelyben a demográfiai és az internethasználati szokásokon túl megvilágításba kerültek a gyakori internetezők (hetente legalább egyszer használók) életstílus-jellemzői, médiafogyasztási, kommunikációs és fogyasztási szokásai is. Az immár három éve zajló kutatás eredményei alapján megállapítható, hogy az internetezők tábora lassan, de folyamatosan gyarapszik, és egyre tudatosabban használja az internetet.

E-kormányzat az Európai Unió tagállamaiban

Infonia Alapítvány

Az állandó online kormányzati jelenlét mára már kötelezővé vált. Az e-kormányzati célkitűzések a tagállamok különböző információs fejlettsége ellenére közel azonosak. Az uniós tagállamok legnagyobb része jelenleg az egyoldalú szolgáltatások kiépítésénél tart; a közeljövő nagy feladata a sokrétű interaktív szolgáltatások elindítása és széles körű elterjesztése. Még 2-3 év, és a csatlakozó államoknak - így hazánknak is - szembe kell nézniük a kormányzat informatizálásának kettős kihívásával, azaz a kormányzati struktúra merevségéből és a felhasználók tömegesítéséből fakadó problémákkal.

Az elektronikus kormányzatok webes tevékenysége

Infonia Alapítvány

A cikk szerzője az elektronikus kormányzatok webes tevékenységéhez két oldalról közelít: egyrészt a kormányportál - mint webhely -, másrészt a webszolgáltatások - mint a kormányportálok egyik meghatározó jellegzetessége - felől. Véleménye szerint a kormányportálok többsége honlapként és információs portálként elfogadható, azonban nem teljesítik az igazi elektronikus kormányzati kihívásokat - ezek a nagyszámú online interakció, az információ iránti felelősség, a tájékoztatási kötelezettség és a széles felhasználói célcsoport.

Magyarország információs társadalmi felkészültsége 2002 őszén

Információs Társadalom- és Trendkutató Központ

Az ITTK 2002 őszén - megismételve 2000. tavaszi adatfelvételét – az úgynevezett readiness vizsgálati típussal elemezte hazánk felkészültségét az információs változásokra. Az eredmények összességében előrelépést mutatnak, hiszen Magyarország általános információs társadalmi felkészültsége 75%-os, szemben a két évvel ezelőtti 69%-kal. A tanulmányból megtudhatjuk, hogy milyen - pozitív és negatív - változásokat takar ez a szám, vajon elégedettek lehetünk-e a fejlődés mértékével, illetve milyen kormányzati lépések szükségesek pozíciónk javításához.
Kulcsszavak: kutatás ITTK

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14