Nat.Semi-IBM: hatékonyabb WiFi morzsák jönnek

Zsadányi Pál, 2003. október 4. 09:40

Mind a National Semiconductor, mind a rádió-LAN piacra rákapott IBM elkezdett olyan morzsákat fejleszteni, amelyekkel a mobilkészülékekben fontos alacsony fogyasztás mellett a WiFi szabvány hatékonyabb megvalósítását is célul tűzték ki. Azért a tervezők az utóbbiról még csak távlatokban gondolkodhatnak, olvasható a TechWeb weblapjain.
A Nat. Semi puhatolódzik

A Nat Semi fejlesztői már intenzíven tanulmányozzák egy kis fogyasztású, személyi asszisztensekbe és más mobilkészülékekbe szánt, IEEE 802.11 közegszabványt megvalósító WiFi morzsa előállítási feltételeit. Azt, hogy biztosan meg is valósítható a terv, a mérnökök még nem tudják, de a menedzserek szerint valós igényt elégítene ki. A Nat. Semi vezérigazgatója, Mike Polacek úgy véli, hogy vagy a Bluetoothnak kell nagyobb sávszélességre váltania, vagy a WiFi-nek kevesebb energiát fogyasztania. Esetleg mindkettő is bekövetkezhet egyszerre.

A Wifi-nek legföljebb egy számjegyű mwattnyit szabad fogyasztania a mobilkészülékek alvó vagy vételi állapotában, adási üzemmódban pedig csak néhányszor tíz mwattnyit ahhoz, hogy betörhessen erre a területre. Ez viszont vagy a sávszélesség, vagy az áthidalható távolság rovására valósítható meg csak, jelzi Peter Henry, a Nat. Semi vezérigazgató-helyettese. Az ilyen eszközök azonban helyettesíthetnék a Bluetooth eszközöket, pedig azok már elkezdték meghódítani a piacot, és a 802.15.4-es kézieszköz közegszabvány is kezd teret nyerni.

A Nat Semi jelenleg csak Bluetooth morzsákat gyárt, a WiFi piacon még nincs ott. A WiFi erős terjedése, szabványainak, sőt, frekvenciasávjainak a bővülése miatt azonban mégis odafigyelnek rá, nehogy lemaradjanak valamiről.

Az alacsony fogyasztás és a nagyobb sávszélesség szerepe úgy nő, ahogy a mobileszközök egyre nagyobb képfeldolgozó képességekkel bírnak. A Nat. Semi hamarosan kihozza 1,3 Mpixeles CMOS CCD morzsáját, amit először talán a Sony fog használni. A Nat. Semi ezt a piaci szegmenst azért lovagolta meg, mert a mobil készülékekbe épített kamerákba már az idén is több CCD morzsát építettek be, mint a hagyományos digitális fényképező gépekbe. És ez a trend még növekedhet.

Az IBM a BiCMOS-ra számít

Az IBM Watson Research Lab. fejlesztői is törik a fejüket hatékonyabb WiFi morzsák előállításán. Az egyik irány az előállítási technológia, a másik a morzsákba épített logika fejlesztése. A terveikről a franciaországi Toulousban rendezett, 2003. évi Bipolar/BiCMOS and Technology konferencián beszéltek. Használható eszközökre azonban csak évek távlatában gondolhatnak a berendezés tervezők. Csak azért számoltak be a konferencián a terveikről, hogy a készülékgyártók is hosszabb távra tudjanak tervezni.

Az IBM kutatói Silicon on Insulator (SOI) alapra helyezett SiGe bipoláris morzsákra alapoznák a megoldást. Előállítására egy következő generációs, 65 nanométeres gyártósort terveznek használni. Ezt később 45 nanométeresre javítanák. Ezek biztosítanák az alacsony fogyasztást.

Ami a működési logika javítását illeti, a morzsába építenék, a javított WiFi funkciók mellett, a vezérlést ellátó funkciók áramköröket is, az integrált megoldással javítva a megbízhatóságot és az energiatakarékosságot. Sőt, akár háttér videolejátszó funkció beépítése sem reménytelen.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55