A tőkehiány a gátja a technológiai cégek fejlődésének

Az alternatív telekommunikáció átveszi a vezetést a "technológiai tigrisek" között

forrás Prim Online, 2003. október 8. 14:26

A Deloitte a tegnapi napon bejelentette a leggyorsabb ütemben fejlődő
közép-európai technológiai vállalatok körében évenként elkészített
„Fast 50" felmérésének eredményét. Az idei év győztese a cseh Aliatel,
amely 4,846%-os növekedést ért el az elmúlt öt évben. A kiegészítő
felmérésben a Fast 50 technológiai cégek több, mint fele kifejezte
aggodalmát a korlátozottan rendelkezésre álló tőke fölött, és a legfőbb
kihívásként az értékesítést, és a marketinget jelölte meg.
A Fast 50 cégek között 2003-ban első helyet elérő Aliatel egy csehországi székhelyű alternatív telekommunikációs cég. Az elmúlt öt év során az Aliatel hang-, adat-, és internet-szolgáltatásainak portfóliójából származó bevétele elképesztő mértékben, 4,846%-kal nőtt. Ez kétszer akkora növekedést jelent, mint az idei Fast 50 felmérésben szereplő bármely más vállalaté.

A második helyet a lengyel internetszolgáltató, a Home.pl szerezte meg, 2,280%-os növekedéssel. A harmadik, negyedik és ötödik helyen az alábbi cégek állnak: Obchodni dum.cz, a háztartási és egyéb elektronikai készülékeket forgalmazó legnagyobb csehországi online áruház üzemeltetője (1,974%); a P.U.P. SPIN, egy adminisztrációs és számlázási IT-szolgáltatásokra specializálódott lengyel cég (1,847%); és az ICZ, amely egy cseh IT-megoldásokat nyújtó és rendszer-integrátor vállalat (1,436%).

„A lassú gazdaság, és a tőkéhez való korlátozott hozzáférés ellenére, van néhány fantasztikusan teljesítő cég a régióban," – mondta John Wilson, a Közép-európai Fast 50 koordinátora. „Ezek olyan vállalatok, amelyek kiváló termékeiket a megfelelő időben hozták ki a piacra, és minőségi humán erőforrással dolgoznak. Ezeket a vállalatokat tekintve az látszik, hogy van a régióban a vállalatoknak egy olyan csoportja, amely képes megvalósítani az elképzeléseit."

Idén nehezebbek voltak a jelentkezés feltételei. A fő kategóriába tartozó cégeknek legalább öt éve kell működniük, és a működés első évében (1998) legalább 50,000 EUR bevétellel kellett hogy rendelkezzenek. A Közép-európai Fast 50 felmérésbe tartozó cégeknek a központjuk is Közép-Európában kell, hogy legyen, kizárva ezzel a versenyből a külföldi tulajdonú leányvállalatokat.

A fiatalabb cégek bemutatására megalkották a „Rising Star" kategóriát. Olyan vállalatok tartoznak ide, amelyek gyorsan szereznek nevet maguknak a közép-európai technológiai szférában. A Rising Star cégek 3-5 éve léteznek, és eleget tesznek a Fast 50 korábbi kritériumának, miszerint három éve működnek, és az első évben legalább 30,000 EUR bevétellel rendelkeztek.

A Rising Star rangsorában az első helyen a Hoga.pl – egy lengyel internetszolgáltató és e-shop – áll. Bevétele 1,727 %-kal nőtt az összehasonlítási időszak során. Második helyen a ZOOM International, a cseh székhelyű szoftverbiztonsági rendszereket fejlesztő cég áll, 1,476%-os növekedéssel. A cseh Internet-szolgáltató, az Aaron Group a harmadik, 1,446%-os bevétel-növekedéssel. A membrán szállító fehérjék és a daganatos betegségek többféle gyógyszerre való rezisztenciájának orvosi kutatására és fejlesztésére szakosodott magyar SOLVO Biotechnology áll a negyedik helyen (1,371%), az e-kereskedelemmel foglalkozó lengyel Merlin.com.pl (1,327%) pedig az ötödik a Rising Star vállalatok rangsorában.

All-star vállalatok

A Fast 50 verseny legkiemelkedőbb kategóriája az „All star", amelybe a folyamatos bevétel-növekedést fenntartó cégek kerülnek. Az All star kategóriában azok a vállalatok indulhatnak, amelyek az elmúlt három egymást követő évben helyezést értek el a Fast 50-ben. Az All-stars klub tagjai közé tartozik a cseh TES Media, egy piacvezető kábeltévé-vállalat; az internetes megjelenésekkel és tanácsadással foglalkozó Internet Info; a szoftvermegoldásokat szolgáltató Logos; az e-business és online szolgáltatásokkal kapcsolatos tanácsadó cég, a Fractal, mely repülőjegy-rendelési lehetőséget is nyújtó e-üzletet működtet; az e-business szoftvereket gyártó Brain System; valamint az alábbi magyar vállalatok: az ICON, IT infrastruktúra és biztonsági rendszer tervező cég; a call-center megoldásokkal és CRP-szolgáltatással foglalkozó Marketlink; illetve a lettországi Lursoft IT, amely üzleti adatoknak az interneten való közzétételével foglalkozik.
Kulcsszavak: trend kutatás

Reprezentatív kutatás a magyarok klímavásárlási szokásairól

A magyarok 67 százalékának nincs otthon klímája, legnagyobb arányban ventilátorral hűtenek a nyári melegben. Akik mégis vásárolnak, azok egyértelműen az ár és az energiafogyasztás alapján hozzák meg a döntésüket – derül ki a Hisense friss reprezentatív kutatásából. 

2024. május 2. 20:15

AOMEI Partition Assistant Standard Edition 10.4.0

Az ingyenes partíciókezelő program képes a partíciónkat átméretezni, másolni, egy partíciót külön részekre osztani, klónozni, törölni stb.

2024. május 2. 20:09

Screamer Radio 2.8884.18519.0 (2024-04-28)

A Screamer Radio segítségével több ezer online rádiócsatorna műsorából válogathatunk, ezekből lehetőségünk van kedvencek létrehozására. A különböző csatornák között kereshetünk név, műfaj vagy ország szerint is.

2024. május 2. 20:06

Titkosítási tanácsok a Kingstontól

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 2. 19:27

A Seco honlapja az ügyfelek kezébe adja a hatékonyság erejét

A Seco weboldala új, úttörő funkcióval bővül, amely segítségével az ügyfelek azonnal összehasonlíthatják a rendelkezésre álló lapkákat, így gyorsan megtalálhatják és megrendelhetik a jelenlegi szerszámaiknak megfelelő, illetve az azoknál akár kiválóbb cseretermékeket a Seco kínálatából.

2024. május 2. 19:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14