Special Reports: válogatott téma-összefoglalók az internetnews.com-tól

Zsadányi Pál, 2003. október 14. 12:01

A hagyományos tudományos irodalom ismeri a referáló folyóiratok
fogalmát. Ezek kivonatosan ismertetik egy-egy szakterület
publikációinak a tartalmát, és bibliográfiai adatait (hol találhatók
stb.). Az internetnes.com most hasonlóra vállalkozott, egyes
informatikai témákhoz összegyűjtött irodalomjegyzékek összeállításával,
Special Reports címszó alatt.
A keresők szemétbányája

A világhálón elvileg ott vannak a keresőgépek. A gyakorlatban talán már a világhálónak csak alig a harmadát fogják át. Ráadásul, rendszerint tücsköt-bogarat megtalálnak, csak a témáról keresett legfontosabb információt nem. Tovább rontja a helyzetet, hogy az XML/XHTML technológia sem terjed ütemesen (eléggé el nem ítélhető módon!), ami ezt a problémát minimum enyhítené. Az XML/XHTML adatlapokon ugyanis a kulcsos keresés olyan fejlett formái használhatók, amelyek pontosan előírható jellemzőkkel bíró kontextusban találják meg a keresett fogalmat. Ez akár a Google 19-re lapot húzok megoldását, azaz, a számunkra legfontosabb információ megtalálását is eredményezhetné. Ez hallatlanul növelné a munkánk hatékonyságát, másrészt a világhálót sem terhelné a hagyományos keresők szemétáradata.

Mit tűztek ki a szerkesztők

Természetesen azt, hogy összegyűjtsék egy-egy tématerület legfontosabb, az ipari trendek különböző aspektusait bemutató publikációk rövid tartalmi összefoglalóit. Ezek lehetnek trendanalízisek, történeti háttér adatok, vonatkozó szabványok és azok fejlődési tendenciái, konkrét ipari eszközök és szolgáltatások leírásai stb.

Néhány feldogozott téma

Nézzünk néhány összefoglalót!
Az egyik legújabb téma a következő: Web services: Evolution or Revolution. Ahhoz próbál segítséget adni, hogy vajon, a webszolgáltatások forradalmi változást hoznak-e az informatikai alkalmazások terén, vagy csak a normál fejlődés egy újabb lépcsőjét képezik. A téma elemzését az a paktum provokálhatta ki, amit a Microsoft és az IBM nemrégiben kötött. A két cég együtt számolt be a webszolgáltatásokra kidolgozott adatvédelmi, megbízható üzenet- és tranzakció kezelési szabványjavaslataikról. Ezt a platformok közti, már ma is jól megvalósítható együttműködés bemutatásával demonstrálták. A témában korábban az IBM már egyeztetett a Computer Associatessel, de további olyan nagy ipari szereplőkkel is, mint a HP, az Oracle, vagy a Sun Microsystems. Az így kialakuló Web Services Composite Application Framework (WS-CAF) keretrendszer keretében olyan résszabványok szerepelnek, mint a WS-Security, a WS-Reliable Messaging vagy a WS-Transaction. Ezek összeköthetik a Microsoft .NET keretrendszeri filozófiát a Sun ONE és más ipari törekvések koncepciójával. A jelen cikk írója azt egészen biztosan forradalmi változásnak ítéli meg, hogy ennyi ipari szereplő meg tud végre egyezni valami közös rendszerfilozófiában és üzemletetési gyakorlatban.

Nem kevésbé érdekes összefoglaló lehet, főként a nagy cégek informatikai vezetői számára, akiket ezzel a témával, tipikusan, mind a fölső menedzsment, mind a beosztott stáb bombáz, hogy mi is a helyzet a Linux-al? Erről a következő összefoglaló szól: Linux in the enterprise. Ez a téma-összefoglaló talán a legfrissebb, 2003. októberi állapotokat tükröz, de elemzést nem ad, csak tényszerű kronológiát nyújt. Néhány cikktéma: illeszkedés az OSDL kommunikációs szabványokhoz, a Red Hat Linuxon túli jövőt keres, a Novell mégsem siet a Linux támogatással, a Giga szerint a MS fejlesztések TCO-ja jobb a Linux-os J2EE platformokénál, 10 éves a Debian, AMD chipek a Linuxhoz, az IBM és SuSe Linux megkapta a magasabb védelmi fokozat jogosítványt az amerikai állami szervektől, a Sun is mozgolódik, méghozzá asztali fronton a Microsoft-killernek gondolt Mad Hatterrel, a HP is stratégiai platformként kezeli a Linuxot, a Silicon Graphics Inc. 128 Intel processzoros gépet hajt meg Linux-al, az Oracle a United Linux mellett, SuSe Linux az Itanium szervereken, a Red Hat be akar törni az alkalmazói szoftver piacra, Linux a fogyasztói eszközök vezérlőiben, az OSDL nyíltszoftver szabványtestület kibocsátott TPC tesztelő eszközöket, Bill Gates rajta tartja a szemét a Linuxon, a META elemzői szerint a MS webszolgáltatási alkalmazásokat szállíthat a Linuxhoz – a UNIX-piac együttes ellenségeként, a Caldera visszaváltott a SCO névre (azóta össze is veszett a Linux-táborral) stb.

Ugyancsak relatíve friss, szeptemberi, téma-összefoglaló szól a rádió-LAN frontról. Ennek címe: Wi-Fi & 3G: The Wireless Holy Grail. Ez sem mondja meg, mi a Szent Grál ezen a téren, de figyelemre méltó cikksorozatot szed össze. A legfrissebb cikk az Intel rádió-LAN-os mozgolódását elemzi. A vezető processzorgyártó aktivitása ezen a piacon nyilván kinyitja azoknak a szemét is ezzel a témával kapcsolatban, akik eddig elhanyagolhatónak vélték. A felsorolt cikkek jelzik mind a szükséges chipek gyártóinak a stratégiáit, mind a rendszerszállítók fejlesztési elképzeléseit, mind a szabványok fejlődési irányait, különös tekintettel az alkalmazói oldal igényeire. A 3G-hez képest a WiFi a felsorolt cikkek számában teljesen nyilvánvalóan tarol. Ez nem jelenti, hogy a 3G eleve kudarcra ítélt a hatalmas tempót vett WiFi WLAN, sőt, újabban, WiMAX néven WWAN (802.16a) technológiákkal szemben, de a felsorolt cikkek sorai közt azért biztos megbújik a várható trend.

Van még szó a MS Office 2003 hatásáról, a SCO-Linux háborúról, a rádió-LAN forradalom hatásairól, az informatikai rendszerek viselkedéséről a 2003-as nagy New Yorki áramszünet idején, a Windows 2003 Server megjelenésének a hatásáról, a RISC – x86 processzor architektúrák harcállásairól, a Grid szuper-számítógépes technológiáról, a chipgyártók nanotechológiájának a hátárairól (90, 65, 45, 32, 11?), a webszabványok(W3C és OASIS) szerepéről, az online kereskedelem adóztatásáról stb.
Kulcsszavak: média újság

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

Minden eddiginél több programmal várta az ELTE IK a Lányok Napjára ellátogató középiskolásokat

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 17:21

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50