Újabb szélessávú infrastruktúra pályázatot írt ki az IHM

Innovatív fejlesztések és szolgáltatói modellek pályázhatnak

forrás Prim Online, 2003. november 3. 21:11

A szélessávú internet elérés magyarországi terjedésének további
előmozdítása, valamint az innovatív technológiák és alkalmazások
használatának elősegítése érdekében az Informatikai és Hírközlési
Minisztérium (IHM) újabb, 400 millió forint keretösszegű pályázatot
hirdetett a szélessávú internetszolgáltatás területén. Az új megoldások
mielőbbi magyarországi elterjedése mellett a pályázat – a technológiai
verseny intenzitásának erősödével - az árakra és a szolgáltatások
minőségére egyaránt jótékony hatást gyakorolhat.
Az IHM honlapján és a napilapokban ma közzétett „A szélessávú internet-elérés terjedését elősegítő innovatív, technológia-intenzív infrastruktúra-fejlesztések és szolgáltatói modellek támogatása” című pályázaton a korábban bevezetett fejlesztési adókedvezményt igénybe venni nem tudó, belföldi székhelyű, távközlési szolgáltatási engedéllyel rendelkező vagy bejelentett távközlési szolgáltatást működtető szervezetek indulhatnak (pl. vezetékes, kábeltelevíziós és mikrohullámú szolgáltatók, illetve internetszolgáltatók).

A pályázatok bírálata pontozásos módszerrel történik, figyelembe véve a projekt szakmai tartalmát, a költségvetés megalapozottságát és a pályázó felkészültségét is. A bírálati kritériumok között hangsúlyosan jelenik meg a projekt megvalósítása során alkalmazott technológiai megoldás, valamint a szolgáltatói modell alkalmazásának távlatos és kiterjesztett alkalmazási lehetősége az információs társadalom fejlődésének elősegítése szempontjából. A pályázat keretében a támogatott fejlesztésnek a támogatási szerződés megkötését követő 18 hónapon belül kell megvalósulnia.

Az IHM 2003 augusztusában meghirdetett, 600 millió forintos keretösszegű, a „Szélessávú internet infrastruktúra kiépítésének és a szolgáltatás beindításának támogatása Magyarország üzletileg kevésbé vonzó településein” című pályázatával azokat a fejlesztéseket támogatta, amelyek az ország kevésbé ellátott, üzletileg kevésbé vonzó településein valósulnak meg. A keretösszeget több mint kétszeresen meghaladó értékű projekttel induló 42 pályázó között a nagy távközlési cégek éppúgy képviseltették magukat, mint a WIFI technológiát használó kisebb vállalkozások vagy a helyi kábeltelevíziók. A pályázatok kiértékelése jelenleg zajlik, a végeredményt az IHM várhatóan december első felében teszi közzé.

A legfrissebb statisztikai adatok és felmérések szerint örvendetes növekedés tapasztalható a magyar internetezők számában, és különösen biztató, hogy átlagon felüli, sőt, az EU-tagországokban tapasztalt szintet is meghaladó mértékben növekedett a szélessávú hozzáférések terjedése: az összes előfizetésen belül a szélessávot használók aránya hazánkban már meghaladja a 19 százalékos nyugat-európai átlagot. A minisztérium célja, hogy a szélessávú internet-elérés tekintetében Magyarország lehetőség szerint tovább javítsa jelenlegi kedvező pozícióját. Ennek érdekében a Parlament elé terjesztett elektronikus hírközlési törvény előírja a szélessávú nagykereskedelmi ajánlatok átláthatóságát és diszkrimináció-mentességét, tovább növelve a piaci versenyt azokon a területeken, ahol már elérhető valamely szélessávú szolgáltatás.

A korábban bevezetett fejlesztési adókedvezmény, illetve az előző és a most kiírt, együttvéve 1 milliárd forint összegű pályázatok az alapinfrastruktúra kiépülését hivatottak elősegíteni. Erre a célra a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) Gazdasági Versenyképesség Operatív Programja (GVOP) az EU Strukturális Alapjaiból szintén biztosít forrásokat, elsősorban a gazdaságilag hátrányos térségek szélessávú infrastruktúrával való ellátásának ösztönzésére. A minisztérium által indított Közháló projekt a közintézmények szélessávú infrastruktúra-ellátását hivatott biztosítani (a tervek szerint a 2005. harmadik negyedévéig tartó első fázis során összesen 7300 végpont valósul meg). Az IHM által kezdeményezett NDA és NAVA projektek, valamint tartalomfejlesztési pályázatok pedig a szélessávú infrastruktúrán élvezhető és használható tartalmak létrehozását hivatottak elősegíteni.

További információ:

A pályázati feltételek, kitöltendő adatlapok és egyéb feltételek tekintetében a pályázati útmutató az irányadó. A pályázati adatlap és az útmutató az Informatikai és Hírközlési Minisztérium honlapjáról (http://www.ihm.hu) 2003. november 3-tól letölthető, továbbá térítésmentesen beszerezhető az IHM ügyfélszolgálatán (1075 Budapest, Rottenbiller u. 32., munkanapokon 8-18 óra között) és a regionális irodákban.

A pályázattal kapcsolatosan felvilágosítás 2003. november 6-tól az alábbi helyi tarifával hívható telefonszámon kérhető: 06-40-200-454

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

Minden eddiginél több programmal várta az ELTE IK a Lányok Napjára ellátogató középiskolásokat

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 17:21

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50