A koreai kormány enged a kamerás telefonok ügyében

forrás Prim Online, 2003. november 13. 12:00
Eredeti terve szerint a koreai kormány betiltotta volna a kamerás mobiltelefonok bevitelét nyilvános helyekre, mint például uszodákba vagy fitnesztermekbe. Az állampolgári alapjogokat esetleg korlátozó, vitatott döntés helyett most konstruktívabb (talán általunk is megfontolandó?) rendelet született.
Az ország információs és távközlési minisztériumának rendelete előírja, hogy 2004-től kezdődően a forgalomba kerülő maroktelefonoknak egy legalább 65 decibeles bipet kell kiadniuk, amikor álló vagy mozgóképet rögzítenek. A hangkeltésnek kikapcsolhatatlannak kell lennie. A minisztérium sajtóközleménye szerint az előzetes hatásvizsgálat azt mutatja, hogy az intézkedés bírja a magánélet sérelme miatt aggódó állampolgárok jelentős részének egyetértését.

A rendelet nem vonatkozik - nem vonatkozhat - már forgalomban levő készülékekre, de előírja, hogy bárkiről felvételt csak annak előzetes hozzájárulásával lehet készíteni. A rendőrség készen áll a rendelet betartatására, annál is inkább, mert már van precedens is ilyen voyeurizmus miatti letartóztatásra.

Koreában a mobiltelefonok elterjedtsége az egyik legnagyobb a világon, így a probléma mindennapi élességgel vetődik fel. Hosszabb ideje vitatéma például, hogy egyes nagyvállalatok, mint a Samsung Electronics vagy az LG Electronics a bejáratnál elveszik a látogatók kamerás telefonjait, az ipari kémkedés megelőzésére való hivatkozással, sőt az ország legnagyobb, Kyobo könyvesbolt-hálózatában is árgus szemmel figyelik, hogy a vásárló nem készít-e telefonnal képet valamelyik könyvről vagy folyóiratról.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50