Az AMD újabb gyárat kíván építeni Drezdában

Tóth Kristóf, 2003. november 18. 13:21
A Reuters hírügynökség értesülései szerint a PC-s processzorpiac második legnagyobb gyártójaként nyilvántartott Advanced Micro Devices (AMD) a németországi Drezdában új félvezető gyárat kíván alapítani. A hírügynökség jelentése szerint az AMD lényegében már minden szükséges engedélyt megszerzett a gyártóüzem felépítéséhez, így az alapkőletételre várhatóan még ezen a héten sor fog kerülni.
A chipgyártó munkatársai az új üzem kapcsán egyelőre nem kívántak részletes információkat adni, mindenesetre egyes források tudni vélik, hogy a gyártóüzem megközelítőleg 1,3 milliárd dollárba, vagyis mintegy 1,1 milliárd euróba fog kerülni. Ez első hallásra talán nagyon nagy összegnek tűnik, azonban szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy egy 1,1 milliárd eurós gyártóüzem mindenképpen olcsónak nevezhető. Említésre méltó, hogy Jerry Sanders, az AMD elnöke az idén márciusban az arizonai Scottsdale-ben megrendezett Semico Summit konferencia keretein belül azt nyilatkozta, hogy egy abszolút high-tech üzem felépítése megközelítőleg 4 milliárd dollárba kerül. Független szakértői vélemények szerint jelen pillanatban egy nem teljesen csúcstechnológiájú, 0,13 mikronos gyártási technológiákkal operáló üzem mintegy 2-3 milliárd dollárba kerül. Az AMD egyébként a Fab 30-as drezdai gyárába eddig 2,5 milliárd dollárt fektetett be, melyből 1,9 milliárd dollár volt a kezdőbefektetés.

Már csak a mintegy 336 millió eurós (396 millió dollár) hitel jóváhagyására kell várni, és amennyiben minden jól megy, akkor napokon belül sor kerülhet az új üzem alapkőletételére - nyilatkozta egy AMD-hez közeli forrás. A Sunnyvale-i székhelyű chipgyártó jelenleg 1,08 milliárd dollár készpénzzel rendelkezik, és amennyiben megkapja a közel 400 millió dolláros hitelt, azonnal belekezdhet újabb drezdai létesítményének az építésébe.

Először 2002 végén lehetett hallani arról, hogy az AMD új gyártóüzemet szeretne építeni, vagyis alig tíz hónappal azt követően, hogy a vállalat Fab 30-as gyára teljesen kiépült. Az AMD processzorai jelenleg 0,13 mikronos technológiák segítségével készülnek, és várhatóan a jövő évben jelennek majd meg azon első AMD chipek, melyek már 0,09 mikronos csíkszélességgel fognak rendelkezni.
Kulcsszavak: AMD processzor +céginfo

Európai akciók a kibocsátásmentességért

Az Európai éghajlati paktum 2020-ban jött létre az Európai Bizottság kezdeményezésére. Fontos eszköze annak a célkitűzésnek, hogy 2050-re Európa kibocsátásmentessé váljon, megalakulása óta már több mint tízmillió kilogramm szén-dioxid csökkenéshez járult hozzá.  A Paktum évről-évre különböző akciókat szervez, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésének fontosságára. Ebben az évben többek között fotópályázatot indít a környezettudatos cselekvések bemutatására.

2024. május 10. 09:55

Indul a negyedik nagy digitális kaland

A Digitális Tudásért Alapítvány (DTA), amely szívügyének tekinti a digitális oktatást hazánkban, ismét büszkén rendezi meg 2024. május 23-án, immáron negyedik alkalommal az ország legnagyobb digitális csapatversenyét, a Nagy Digitális Kaland-ot.

2024. május 9. 20:55

Machete Video Editor Lite 5.1 Build 44

Az ingyenes Machete Video Editor Lite videószerkesztő programmal videofájlok gyors és egyszerű vágást, összefűzését oldhatjuk meg. Törölhetjük a számunkra felesleges részeket (pl. reklámok), feldarabolhatjuk és az egyes darabokat külön-külön elmenthetjük, eltávolíthatjuk a hangfájlokat a videofájlokból. A segédprogram az AVI, WMV és ASF formátumokat támogatja.

2024. május 9. 20:32

Ultra Adware Killer 10.9.0.0

Az Ultra Adware Killer segítségével Windows rendszerekből tudjuk eltávolítani az adware és rosszindulatú programokat. Kitörli a böngésző felesleges eszköztárait, hirdetéseit, plug-injeit, a böngészőnk átállított keresési szolgáltatását és az elállított kezdőlapokat, a nemkívánatos programokat, a trójaikat, a rootkiteket és a rosszindulatú programok minden egyéb formáját.

2024. május 9. 20:30

Legendás magyar konstruktőrök nyitják meg a School-Computer kiállítást Budapesten

Új helyszínen, a Neumann Társaság Báthori utca 16. alatti székházában mutat be időszaki kiállítást az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány – alapítója, a Neumann Társaság szakmai anyagaira építve – az iskolagépek történetéről. School-Computer – a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban a címe a tárlatnak, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával május második felétől október végéig látogatható. A május 17-én, 17 órakor zajló megnyitón a legendás Homelab számítógépek konstruktőrei, Lukács József és Lukács Endre mesélnek a személyi számítógépek hőskoráról. 

2024. május 9. 19:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36