Újabb részletek az ATI következő generációs AMD64 chipkészletéről

Tóth Kristóf, 2003. december 2. 08:40
A múlt hét szerdai ATI-tól származó híreket követően, most az Advanced Micro Devices elnöke, Dave Orton is nyilvánosságra hozott némi információt a következő ATI chipkészletet illetően. Az értesülések szerint az ATI jelenleg 3 chipet fejleszt, az egyik az RS480, a másik a szerényebb tudású RX480, a harmadik pedig egy IXP400 nevű southbridge.

Az ATI RS480 nevű chipkészlet az előző híreknek is megfelelően PCI Expresst is fog már támogatni, valamint egy integrált DX9 grafikus gyorsítót is kap. Az első minták várhatóan 2004 első negyedévében készülnek el, a tömeggyártása pedig valamikor 2004 második, vagy harmadik negyedévében indulhat meg. Az egyesített memóriaarchitektúra végett persze nem várhatunk különösebben nagy sebességet a beépített DX9 gyorsítótól majd. A másik, RX480 nevezetű northbridge várhatóan csak annyiban különbözik majd a társától, hogy nem lesz benne integrált grafikus megoldás, ily módon tehát egy "egyszerű" következő generációs PCI Express 16x csatornának (PEG x16) is tekinthetjük.

Az IXP400 déli híd 4 Serial ATA-150 csatlakozót, hagyományos párhuzamos ATA-100/133 támogatást, 8 USB 2.0 portot, valamint integrált AC'97 hangot fog támogatni. Várhatóan ez is 2004 második félévében jelenik majd meg.

Vannak azonban más gyártók is, akik ehhez hasonló SMA (Shared Memory Architecture) vagy más néven UMA (Unified Memory Architecture) megoldású integrált grafikus chipkészletet terveznek az Athlon 64-ek alá. Ezek életképessége persze egyelőre még kérdéses, hiszen a 64bites processzorokat egyelőre nem az irodai gépekbe szánt olcsó, integrált megoldásokra vadászó vevők favorizálják. Ráadásul mivel az AMD 64 bites processzorainak belső memóriavezérlőjük van, tehát az nem az eddigiekben megszokott északi hídban található, az integrált grafikus vezérlőnek is a HyperTransport PSB-n keresztül kell a memóriával kapcsolatot teremtenie, ami további késleltetéseket, és még alacsonyabb grafikus teljesítményt fog eredményezni.

Ugyan David Orton a májusi Merril Lynch Hardware Heaven Technology Conference keretében még azt mondta, hogy idén továbbra is csak DirectX 8.1 megoldásokat terveznek a mobil chipkészletekbe, úgy néz ki, a tervek most módosulnak némileg, hiszen az ATI egyértelműen még idén év közepe felé integrált DirectX 9.0 grafikus chipeket akar látni az AMD64 alapú notebookokban is. Az ATI-n kívül a bejelentések szerint az Intel, a VIA, az nVidia, és a SiS is integrált DirectX 9.0 chipseteket hoz ki még idén, és - természetesen az Intel kivételével - mindegyik tervez ilyent AMD64-hez is.

Kulcsszavak: ATI chipkészlet

Magyar innováció: Közel száz tűzvédelmi szakembert képeztek ki az új módszerrel

Sikeres a tűzvédelmi szakemberek képzése, akik már egy új iparági sztenderd alapján sajátítják el a papírmentes tűzvédelmet. Az innovatív magyar megoldás e-naplós rendszere átláthatóbb és könnyebb hozzáférést biztosít a tűzvédelmi eszközökhöz és az ellenőrzéshez. A papírmentes rendszer egyre szélesebb körben terjed itthon és már akkreditált képzések is elérhetőek a témában.

2024. május 13. 19:08

A MOL nyerte a funkcionális átalakítás nagydíját az SAP Quality Awards versenyen

Az üzleti transzformáció a folyamatosan változó környezetben elengedhetetlen. Az SAP éppen ezért immár tizennegyedik alkalommal díjazza azokat az üzleti átalakítást megvalósító vállalatokat, amelyek élen járnak a változásban, és jó példaként szolgálnak a sikeres bevezetésben. Az SAP Quality Awards egyik nagydíját idén a magyar MOL nyerte el. 

2024. május 13. 17:40

Egy neves szaklap másodszor díjazta a K&H innovációs tevékenységét

A K&H Csoport az egymást követő második évben, 2024-ben is elnyerte a neves brit pénzügyi szaklap, a Global Banking and Finance Review „Legjobb Digitális Bank Magyarországon” díját. Az indoklásban a K&H innovatív digitális pénzügyek terén játszott úttörő szerepét emelték ki, különös tekintettel a világszínvonalú és könnyen kezelhető mobilbankra, valamint a hozzá kapcsolódó, a szektorban itthon elsőként beszédhanggal is és magyarul kommunikáló digitális pénzügyi asszisztensre, Kate-re. 

2024. május 13. 16:14

A Thermaltake bemutatja a The Tower 300 mikro toronyházat

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. Most egy új mikro-ATX házzal egészült ki – a The Tower 300-zal – egészült ki a sorozat, jellegzetes nyolcszögletű megjelenéssel, és lehetővé téve a hagyományos függőleges és az egyedi vízszintes elhelyezést.

2024. május 13. 16:04

K&H: ismét a legjobb digitális bank Magyarországon

A K&H Csoport az egymást követő második évben, 2024-ben is elnyerte a neves brit pénzügyi szaklap, a Global Banking and Finance Review „Legjobb Digitális Bank Magyarországon” díját. Az indoklásban a K&H innovatív digitális pénzügyek terén játszott úttörő szerepét emelték ki, különös tekintettel a világszínvonalú és könnyen kezelhető mobilbankra, valamint a hozzá kapcsolódó, a szektorban itthon elsőként beszédhanggal is és magyarul kommunikáló digitális pénzügyi asszisztensre, Kate-re. 

2024. május 13. 14:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36