A világ legnagyobb folyadékkristályos kijelzője

Tóth Kristóf, 2003. december 2. 22:28
A Samsung Electronics kifejlesztette a világ legnagyobb folyadékkristályos kijelzőjét, mely nem kevesebb mint 57 colos képátlóval rendelkezik.

A dél-koreai vállalat munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a gigantikus LCD panel a Samsung Electronics idén szeptemberben átadott ötödik generációs TFT (Thin Film Transistor) kijelző gyártóüzemében készült. A folyadékkristályos kijelzők maximális méretét az határozza meg, hogy azok a gyártósorok, melyeken készülnek, mekkora méretű üveglapokkal képesek operálni. Az ötödik generációs LCD gyártósorok 110 x 130 centiméteres (43,3 x 51,2 col) méretekkel rendelkező üvegszeleteket képesek feldolgozni, ily módon segítségükkel lehetőség nyílik akár 57 colos képátlójú LCD panelek gyártására is.

Park Sung Hae, a Samsung Electronics szóvivője elmondta, hogy az óriási méretű folyadékkristályos kijelző sorozatgyártása egyelőre nincs tervbe véve, vagyis az 57 colos prototípust elsősorban azért gyártották le, hogy demonstrálják: akár ilyen nagy LCD panelek is előállíthatók. Hae elmondta, hogy a Samsung Electronics LCD termékskálájának csúcsát jelen pillanatban a 46 colos képátlójú folyadékkristályos kijelzők jelentik, de a vállalat hamarosan meg fogja kezdeni 54 colos LCD kijelzőjének tömeggyártását, illetve forgalmazását is. Utóbbi modell első prototípusait egyébként az elmúlt esztendőben mutatta be a gyártó.

A most bejelentett, 57 colos képátlóval rendelkező LCD panel 1920 x 1080 pixeles felbontással rendelkezik, vagyis akár széles vásznú HDTV-ként (High-Definition Television, nagyfelbontású televízió) is használható. A legfontosabb specifikációk közé tartozik az 1000:1 kontrasztarány, a 600 cd/m2 fényerő, illetve a 8 milliszekundumos válaszidő. A panel egyébként konkrétan 52 x 30 colos méretekkel rendelkezik, alig vastagabb, mint 5 centiméter, tömege pedig 21 kilogramm. A nagy méretű LCD újdonság maximális fényerő mellett 350 W-ot fogyaszt. A Samsung Electronics képviselői arról nem kívántak nyilatkozni, hogy az új LCD kijelző mennyibe kerülne, ha a jövőben esetlegesen megjelenne a kereskedelmi forgalomban.
Kulcsszavak: LCD Samsung

MRT Mixer 4.0

A különleges funkciókkal ellátott DJ program 4 hangfájl egyidejű lejátszásának és a köztük lévő hangok átfedésének lehetőségével, különböző hangeffektusokkal, valamint az egyes hangfájlok effektusainak szerkesztésével kiváló választás mixelt dalok készítésére.

2024. május 5. 16:39

Megváltás lehetne, a bankok mégis hadilábon állnak a mesterséges intelligenciával

A bankok mindössze 6%-a készített ütemtervet a mesterséges intelligencia tömeges méretű kiaknázására. Míg a banki alkalmazottak tárt karokkal fogadják az MI beépítését, a bankok nehezen integrálják azt.

2024. május 5. 14:17

HR és munkavállalói oldalról is kihívás az anyák foglalkoztatása itthon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az országban körülbelül 300 ezer főnyi potenciális munkaerő áll rendelkezésre, bár ez a szám régiónként változó. A jelenlegi gazdasági helyzetben kiemelt szükség van a kisgyermeket nevelő anyák munkaerőpiaci reintegrálásának fokozott támogatására. 

2024. május 5. 13:01

K&H: Kate tiszta nyereség

Tavasztól a kis- és középvállalkozásokat is segíti Kate, a K&H digitális pénzügyi asszisztense. A mesterséges intelligencia-alapú megoldás egyetlenként az országban hangalapú utasításokat is megért és végrehajt, egyben felveszi a versenyt a legfejlett technológiákkal.   

2024. május 5. 11:59

Nagy a magyar cégek lemaradása a kisgyermekes anyák foglalkoztatásában

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az országban körülbelül 300 ezer főnyi potenciális munkaerő áll rendelkezésre, bár ez a szám régiónként változó. A jelenlegi gazdasági helyzetben kiemelt szükség van a kisgyermeket nevelő anyák munkaerőpiaci reintegrálásának fokozott támogatására. 

2024. május 5. 10:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55