November a vírusvariánsok hónapja volt

A megjelent rosszindulatú kódok 72 százaléka volt új variáns

forrás Prim Online, 2003. december 3. 10:59
A Trendlabs EMEA jelentése alapján: "A Trend Micro novemberben mintegy 189 új rosszindulatú kódot (számítógépférget, vírust, reklámszoftvert, trójai és egyéb rosszindulatú programot) ismert fel.

A novemberi vírusokra tekintve azt mondhatjuk, hogy ez a "Variánsok hónapja" volt. A Trend Micro által a hónap során a tízes toplistába sorolt rosszindulatú kódok 72%-a új variáns volt. Ezek közül 28% féreg jellegű, 22% trójai jellegű, 22% hátsó ajtót készítő, a további 28% pedig Java szkript, Word, Excel, Visual szkript, PE stb. program.

Ha jobban megnézzük a statisztikákat, láthatjuk, hogy a WORM_AGOBOT vírusnak 16, az BKDR_SDBOT vírusnak 13, a WORM_MIMAIL vírusnak pedig 12 új variánsát találták meg.

A WORM_SWEN.A továbbra is tartja első helyét a vírusok toplistáján. Szeptember 18. óta a világon 290 869 számítógépet fertőzött meg.

A WORM_SWEN.A továbbra is a hálózati felhasználók sérülékenységére irányítja a figyelmet. Az emberi természet jellemzőinek kihasználásával a vírus írói félrevezetik a felhasználót, aki azt hiszi, hogy az e-mail a Microsofttól érkezett. Nemcsak a küldő e-mail címét álcázza, a teljes levél úgy néz ki, mintha a Microsofttól érkezett volna (a Microsoft arculat grafikai elemeit használja fel). Ez is mutatja, hogy a felhasználókat is figyelembe kell venni a vállalati biztonsági házirend kialakításakor - és hogy mennyire fontos a vírusriadókkal kapcsolatos információk megosztása a felhasználókkal.

A WORM_KLEZ.H már 19 hónapja szerepel a tíz legveszélyesebb vírus között. Ez a retrovírus (anti-antivírus, mely kikapcsolja a vírusvédelmi megoldásokat) a retrovírusok (a vírusvédelmi megoldást kikapcsoló vírusok) veszélyességét emeli ki. A féreg továbbra is fertőzi a számítógéprendszereket, bár a vírusvédelmi cégek már kiadták az ellenszert.

A WORM_SDBOT egyszerre féreg és hátsó ajtó. Ez a rosszindulatú kód törvényes segédprogramok használatával jut be a gyenge jelszóvédelmet használói távoli rendszerekbe. Emiatt a Trend Micro felhívja a rendszergazdák figyelmét, hogy kényszerítsék rá felhasználóikat az erős jelszavak használatára a hálózat minden pontján, és nem ajánlja, hogy rendszergazda jogokat biztosítsanak a felhasználóknak saját gépeiken.

Az új WORM_MIMAIL variáns az eredetihez hasonlóan terjed (e-mailen keresztül, saját SMTP magjával), de módosítja a levél tartalmát és a csatolt fájl nevét a felhasználó megtévesztése érdekében.

A legújabb WORM_AGOBOT variánsok retrovírus technikákat használnak, és a korábbi AGOBOT variánsokhoz hasonlóan ez a féreg is a Windows néhány sérülékeny pontját használja ki a hálózaton belüli terjedéshez:

o Remote Procedure Call (RPC) Distributed Component Object Model (DCOM) biztonsági rés

o IIS5/WEBDAV puffertúlcsordulás biztonsági rés

o RPC Locator biztonsági rés

Egy kód ismét a rendszer sérülékenységét használja ki a számítógép megfertőzéséhez - ismét kiemelve, hogy még mindig vannak frissítetlen gépek.

A Trend Micro figyelmezteti a számítógép-felhasználókat, hogy óvatosan kezeljék az "üdvözlőkártyákat", melyek gyakran rosszindulatú kódot rejtenek - és az évnek ebben az időszakában különösen elterjedtek.

Kulcsszavak: vírus Trend Micro

Június 11-én ismét megérkezik Magyarországra a Startup Safari Budapest

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 21:39

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Bővíti a napenergia-kapacitást üllői gyártóüzemében a Lenovo

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 16:57

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38