Az amerikai technológiai cégek az olcsó munkaerejű országokra koncentrálnak

Tóth Kristóf, 2003. december 30. 20:51
Az egyesült államokbeli vállalatok egyre nagyobb arányban helyezik át az anyaországban hagyományosan jól fizetettnek számító technológiai állásokat az olyan olcsó munkaerővel kecsegtető országokba, mint például India vagy Kína, ezt azonban a cégek általában nem szeretik nagydobra verni.
A Morgan Stanley piackutató cég előrejelzései szerint az Egyesült Államokból Indiába kihelyezett munkahelyek száma az elkövetkezendő három évben duplájára fog növekedni és várhatóan eléri a 150 ezret. Elemzők szerint 2014-ig mintegy 2 millió programozói, szoftvermérnöki és alkalmazásfejlesztői állást fognak kihelyezni az Egyesült Államokból.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a nagyvállalatok nem igazán szeretnek beszélni arról, hogy mostanság hány amerikai munkahelyet szüntetnek meg, illetve helyeznek át távol-keleti országokba. Ehelyett legtöbbször csak arról lehet hallani, hogy az amerikai cégek különböző takarékossági okokra hivatkozva irodákat és gyárakat nyitnak Indiában és Kínában, az ottani alkalmazottakról kapcsolatos részletes információkat azonban általában nem hozzák nyilvánosságra. A vállalatok értelemszerűen attól tartanak, hogy a csoportos munkaerő-áthelyezések napvilágra kerülése komoly nemtetszést váltana ki az Egyesült Államokban. Jó példa, hogy az Accenture ebben a hónapban jelentette be, hogy indiai alkalmazottjainak száma a jövő esztendőben duplájára fog növekedni és várhatóan eléri a tízezret, ezzel szemben arról nem esett szó, hogy a cég Amerikában hány munkahelyet kíván megszüntetni.

Alan Tonelson, a BIC (Business and Industrial Council) egyik munkatársa szerint az egyesült államokbeli vállalatok kínai béreket szeretnének fizetni, termékeiket viszont amerikai árakon kívánják forgalmazni, ugyanis ily módon érhető el a legnagyobb haszon. Tonelson a The Wall Street Journal adataira hivatkozva elmondta, hogy a világ legnagyobb számítógépgyártó cégei között nyilvántartott IBM jelenlegi 160 ezer amerikai munkahelyéből 2005-ig mintegy 40 ezret át kíván helyezni a Távol-Keletre.
Kulcsszavak: munkaerő

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36