Európai hírügynökségek a jövő mobilinformációs szolgáltatásaiért

forrás Prim Online, 2004. január 8. 10:11
Öt vezető európai hírügynökség - köztük az MTI - konzorciumot alakított, hogy
információs és hírszolgáltatásokat fejlesszen ki a mobiltelefónia számára. A MINDS (Mobile Information and News Data Services for 3G) projektet az eContent -program keretében az Európai Unió is támogatja.
A MINDS célja innovatív információszolgáltatások kifejlesztése a mobiltelefónia számára, továbbá műszaki és kereskedelmi standardok kialakítása. A konzorcium együttműködik az európai média- és távközlési iparral annak érdekében, hogy felgyorsuljon a mobilmédia-szolgáltatások piaci penetrációja. A MINDS-partnerek azt tervezik, hogy legalább egy tucat információs szolgáltatást fejlesztenek ki az európai polgárok, vállalatok és közintézmények számára. E szolgáltatásokat 2005 nyaráig élőben bemutatják a Fraunhofer FOKUS intézet berlini kísérleti telepén.

A konzorcium tagjai a Deutsche Presse-Agentur (dpa), a konzorcium koordinátora, amelyet informatikai leányvállalata, a dpa-infocom (Hamburg) képvisel, az osztrák APA, a holland ANP, a svájci sda-ats és a Magyar Távirati Iroda. Partner még a CoreMedia AG német szoftverfejlesztő cég, az Ifra kiadóipari világszövetség (Darmstadt), az arvato systems német IT-szolgáltató társaság és a Fraunhofer FOKUS intézet.

A MINDS-partnerek célja, hogy felszámolják a mobilmédia-szolgáltatások tömeges elterjedésének jelenleg útjában álló akadályokat. A MINDS-partnerek megítélése szerint több egymástól eltérő műszaki szabvány, komplex és gyakorta egyoldalú
üzleti modellek, illetve a kevéssé fogyasztóbarát kínálat akadályozza a mobil-adatszolgáltatások piaci áttörését az európai országokban.

A nemzeti hírügynökségek mind a média, mind a távközlési ipar információszolgáltatói. A MINDS-partnerek ennél fogva szorosan együttműködnek a mobilszolgáltatókkal, a kiadókkal és a tévé- és rádióállomásokkal, hogy elősegítsék a szabványosítás és a mobilmédia-piac szereplőinek integrálását.

Az Európai Unió az eContent -program keretében finanszírozza a MINDS-projektet. Ezt a programot az Európai Bizottság azért indította be, hogy támogassa a digitális tartalom előállítását, felhasználását és terjesztését.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55