Az alkalmazásfejlesztés piaci kilátásai

EU és megszorítások

forrás Prim Online, 2004. január 31. 09:11
Az alkalmazásfejlesztések piacának várható alakulásáról tett előrejelzést a KFKI Csoporthoz tartozó IQSYS Informatika Rt., a szegmens egyik legmeghatározóbb szereplője.

Az alkalmazásfejlesztés piacától mintegy 5-10 százalékos növekedés várható idén - jósolja Verseghi-Nagy Miklós, az IQSYS Rt. ügyvezető igazgatója. Egyre nagyobb szükség lesz a cég pályázói tapasztalataira a kis- és középvállalati szférában, a kormányzati megrendeléseknél pedig inkább a hangsúlyok EU irányú eltolódása, mintsem az egyértelmű visszaesés lesz a jellemző.

Az ipari, kereskedelmi, közmű, valamint a távközlési ágazat nagy szereplői számára a legkézzelfoghatóbb változások az alkalmazásintegrációk területén várhatók. Egyre több nagy cég jön rá, hogy a korábbi, "kesze-kusza" informatikai állapotok pénzt és időt vesznek el az érdemi munkától, ezért mind vonzóbbak számukra a már elérhető, kiforrott integrációs eszközök (EAI). A technológiák konszolidációja során ez a két vonulat képezi a fejlődés fő irányát. Várhatóan a különböző üzleti intelligencia megoldások, vezetői információs rendszerek népszerűsége is tovább növekszik. Épp ilyen kedvező jelenség az is, hogy az adatminőség egyre hangsúlyosabb szempont lesz a különböző vállalkozások számára. Növekszik az igény a vállalati dokumentum-, tartalom- és tudáskezelési megoldások iránt.

Zavartnak tűnik viszont a kis- és középvállalati szegmens. Ezen vállalatok közül sokan nem értik, hogy miért kapnak ugyanarra a megoldandó feladatra 5, és 50 millió forintos ajánlatot egyaránt. Sokan nem értik azt sem, hogy mi a különbség adatbázis és adattárház között. Körükben a magas színvonalú szolgáltatások iránti igény csak fokozatosan alakul ki, de az elérhető uniós pénzek sokat lendíthetnek majd ezen. A 2004-es év nagy kérdése, hogy a felhasználói oldal fogadókészsége meglesz-e a támogatások igénybevételére.

Technológiai szempontból a "küzdelem" a Java J2EE és a Microsoft .NET rendszerek alkalmazása között "dúl" majd. Erős a tendencia, hogy az integrációs és az új alkalmazások fejlesztő- és futtató környezete egy egységes platformot képezzen. Megjelent a piacon az egységes vállalati infrastruktúra platform, ami alkalmazásszerver, portál, integráció bróker és fejlesztő eszköz együttese.

Az IQSYS állam- és közigazgatási üzletágának tapasztalatai kettősek. Örvendetes, hogy az uniós csatlakozás több olyan informatikai beruházást is magával hoz, amelyek biztosan erősítik majd a keresletet. Példának okáért bizonyos EU-s jelentések használata minden tagállam számára kötelező, és csak elektronikus úton képzelhető el. Ugyanígy a csatlakozás hozománya lesz, hogy különböző európai alapok (strukturális, kohéziós), államigazgatásra fordítható forrásai szintén az informatikai beruházásokra költenek majd (e-kormányzati fejlesztések, kormányzati infrastruktúra fejlesztés). Ettől a két ténytől is a piac erősödése várható.

Aggodalomra az adhat okot, hogy az idei évben kezdődő, bizonytalan idejű költségvetési megszorítások a fenti, kedvező áramlatok ellenében hatnak. Több közigazgatási megbízást az utóbbi időben visszavontak, illetve a korábbi tervekkel ellentétben nem indítottak el. Mindezek ellenére a piac bizakodó, és a szereplők remélik, hogy ez a két, ellentétes áramlat végül a kívánt növekedés irányába mozdítja el az idei év mérlegét. A 2-5 éves, középtávú kilátások pedig egyértelműen kedvezők. A korábbi visszaesést minden bizonnyal fellendülés követi, az ágazatba áramló uniós pénzek néhány éven belül biztosan kompenzálják, vagy megfordítják a megszorítások következményeit.

A 2003-ban tapasztalt gazdasági visszaesés a banki szektort nem érintette, ezért várható, hogy az IT jellegű beruházások iránti hajlandóság nem csökken. Szintén keresletet generálnak a tavalyi év bankfelvásárlásai, melyek kedvező hatását a piac 2004-ben érzi majd igazán. További feladat a pénzintézetek számára a BASEL II. hitelminősítési rendszerre való felkészülés. Természetesen ez is informatikai fejlesztéseket igényel. Nyitott még a kérdés, hogy a csatlakozást követően milyen rendszerbevezetésekre, átalakításokra kerül majd sor, és a külföldön honos anyavállalatok mennyiben terjesztik ki saját rendszereik alkalmazását Magyarországi érdekeltségeikre.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50