Az Euroweb megveszi az Elendert - Elender-reagálás

MTI Sajtóadatbank, 2004. február 6. 08:10
Az Euroweb International bejelentette, hogy szerződést írt alá az Elender Informatika Rt. 100 százalékos üzletrészének megvételéről.
A Nasdaq internetes oldalán olvasható közlemény szerint az Elender a vezető magyarországi internet szolgáltató, melynek árbevétele 2003-ban 22,5 millió dollár volt. Az Euroweb International részvényeit a Nasdaqon jegyzik. A közleményben a vételár nem szerepel.

Az Euroweb International az elmúlt héten arról írt alá szándéknyilatkozatot, hogy a Pantel 51 százalékos részének megvételével 100 százalékra növeli részesedését a magyarországi Euroweb internetszolgáltatóban.

A vételárról annyit közölt a cég, hogy tranzakció részben készpénzfizetéssel zajlik majd, részben pedig újonnan kibocsátásra kerülő Euroweb International/részvényeket kapnak az Elender jelenlegi tulajdonosai.

Az Elender 2002 októbere óta 77 százalékban a Wallis Rt. tulajdona. A további részvények magánszemélyek, Kóka János (vezérigazgató) és Lepp Gyula (egykori alapító) tulajdonában vannak.

A 2002 októberi tranzakció előtt az Elender az amerikai PSINet ISP cég európai leányvállalatának tulajdonában volt, miután a PSINet 1999 szeptemberében megvette az alapítóktól az Elender Informatika Rt. 100 százalékos üzletrészét.

Az Elender jelenleg 31 százalékos részesedéssel rendelkezik az egyik vezető magyarországi portált üzemeltető Index.hu Rt-ben, az azonban a közleményből nem derül ki, hogy az Index-részesedés is az Euroweb tulajdonába kerül-e a tranzakció után. Erre Kóka János az Elender vezérigazgatója sem kívánt válaszolni.

Kóka úgy vélte, amennyiben valóban bekövetkezik a tranzakció, a két cég egyesülésével a magyar piac legnagyobb üzleti internetszolgáltatója jön létre. Mint mondta, a magyar Euroweb és az Elender tevékenysége egyaránt átlátható, hasonló a két cég filozófiája és a két cég együttesen - már a mérethatékonyság miatt is - eredményesebben működhet, mint külön-külön.

Ugyanakkor hozzátette: a két cég egyelőre csak "term sheet" (a feltéteket körvonalazó) megállapodást írt alá, a tényleges szerződéskötés és a kifizetés még hátravan. Az Elender megvétele iránt több cég érdeklődött az elmúlt időszakban, és ezeket a tárgyalásokat csak az Euroweb/ügylet véglegesítésekor zárják le végérvényesen.

Kóka János megerősítette, hogy az Elender 2003-ban közel 5 milliárd forintos árbevétel mellett 4-500 millió forint közötti üzemi eredményt ért el.
Kulcsszavak: Elender Euroweb

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50