Bluetooth hiba veszélyezteti egyes Nokia mobilok biztonságát

forrás Prim Online, 2004. február 10. 21:49
A Nokia képviselője megerősítette, hogy az alkalmazott Bluetooth vezeték nélküli adatátviteli szabvány egy hibája sebezhetővé teszi több mobiltelefonját. A résen behatolva ("bluesnarfing") a támadó elolvashatja, módosíthatja, vagy lemásolhatja a készülék telefonkönyvét, címjegyzékét, vagy naptárát a tulajdonos tudta vagy beleegyezése nélkül.

Az AL Digital hálózatkezelő és biztonsági cég bejelentette, hogy a Bluetooth rendszerben olyan hibát fedezett fel, amely lehetővé tesz hasonló támadásokat. A veszélyeztetett telefonok közé tartozik több Sony Ericsson (R520m,T68i, T610, Z1010-es), Ericsson (T68-as), és Nokia készülék (6310-es, 6310i, 7650-es, 8910-es, 8910i), ám a finn társaság mobiljai nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mivel néhányuk "láthatatlan üzemmódban" is sebezhetőnek bizonyulhat. A Nokia képviselője elmondta, hogy a cég tud a biztonsági problémáról, ám szerintük az csupán a készülék "látható", vagyis a hálózatnak üzenetet továbbító üzemmódjánál jelentkezhet, amennyiben a Bluetooth funkció be van rajtuk kapcsolva. Elismerte, hogy más gyártók készülékei mellett veszélyeztetettek a Nokia 6310-es, 6310i, 8910-es, a 8910i és a 7650-es telefonok. A 6310i rendszere egy "fertőzött" Bluetooth üzenet hatására akár össze is omolhat, igaz állításuk szerint az a támadás után újra feláll. A 7650-es esetében a támadó, amennyiben fizikailag hozzáfér a telefonhoz, utána képes arról saját Bluetooth készülékének segítségével SMS-üzeneteket küldeni, vagy a weben böngészni.

Adam Laurie, az AL Digital biztonsági igazgatója úgy nyilatkozott, hogy laptopjának Bluetooth beállításait némileg módosítva, hasonló támadást tudott annak segítségével végrehajtani. Szerinte az egyetlen mód arra, hogy teljes biztonságban legyünk az, ha használaton kívül kikapcsoljuk telefonunk Bluetooth funkcióját. A támadások elvileg más Bluetooth-t használó készülékeket, például laptopokat is elérhetnek, ám erre a gyakorlatban kevés az esély, mivel azok sokkal összetettebb rendszereket használnak, mint a mobiltelefonok.

A Nokia a közeljövőben nem tervez javító szoftvert kibocsátani készülékeihez, mivel szerintük a támadások nem fognak jelentős méreteket ölteni, és különben is csak néhány modellt érintenek. Ehelyett azt javasolják a felhasználóknak, hogy közterületen állítsák telefonjukat "láthatatlan üzemmódra", vagy kapcsolják ki azok Bluetooth funkcióját.

Kulcsszavak: Nokia security Bluetooth bug

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50