Románia: növekszik a számítógép-kereskedelem

MTI Sajtóadatbank, 2004. február 12. 08:20
Romániában évente negyven-ötven százalékkal növekszik a számítógép-kereskedelem forgalma, de a románok még így is hatszor kevesebbet költenek információs technikai (IT) eszközökre, mint Magyarország IT-vásárlói - közölték román hírforrások szerdán.
A számítógépeket és más IT-felszereléseket előállítók és forgalmazók romániai érdekképviseletének (APEDTIC) elnöke szerint tavaly például 210 millió euró értékű számítógép talált gazdára Romániában. Mint Valentin Negoita elmondta, 2003-ban különösen a laptopok eladása ugrott meg, s az eladott számítógépek körülbelül egyharmada a kis- és középvállalkozókhoz került. Az eladott számítógépek 35 százaléka márkás termék volt, 40 százaléka a "no name" kategóriába tartozott, 25 százalékát pedig Romániában szerelték össze.

Miközben tavaly 50 százalékos növekedést ért el a román számítógép-kereskedelem forgalma, az idén 30-40 százalékos növekedésre számít az APEDICT. Mint illetékesek rámutattak, a romániai személyi számítógép (PC) piac gyors növekedését és forgalmának felpörgését jelentős mértékben befolyásolja a lízingrendszer és a fogyasztási hitelek meghonosodása, valamint a nevelési célú számítógép-vásárlásra költött összegeknek az adóalapból történő levonásának a lehetővé tétele.

A román szoftveripari és szolgáltatási szövetség (ANIS) vezetőinek várakozása szerint az idén Romániában 35 euróra emelkedik az egy főre jutó IT-kiadások össze, miközben Magyarországon ez az összeg 210 euróra, az Európai Unió tagállamaiban több mint 500 euróra rúg.
Kulcsszavak: PC trend

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55