Élet, szabadság és az ősi mesterség a digitális korban

Zsadányi Pál, 2004. február 22. 10:21
Az informatika általános társadalmi hatásaira is érzékeny Wired Magazin szerkesztője, Xeni Jarden, riportot készített Larry Flynttel, a júliusban a harmadik évtizedes jubileumát ünneplő Hustler magazin alapítójával, a szexipar mai helyzetéről, különös tekintettel a fejlett technológiai korszak beköszöntével létrejött új lehetőségek fényében. Továbbá, vajon az amerikai Patriot Act néven elhíresült tartalomszabályozási kezdeményezés megfelelő eszköz-e a fiatal korosztály körében nem kívánatos hatások és a világhálós csalások megakadályozására?
A Hustler elég közismert botránykrónikát tudhat maga mögött, alapításától kezdve. Egy bigott, vallásos amerikai nagyvárosban történő indulása nem jósolt 3 évtizedes élettartamot. De túlélte a támadásokat. Viszont ami ma a világhálón a szexiparból van, az a Hustler alapítóinak minden fantáziáján is messze túltesz. Mi ez az őserős rohanás a pornó után, kérdezte Jarden Flynttől.

Egy biztos. Ma már a Hustler sem az, ami az induláskor volt, hanem egy hatalmas multimédia-birodalom, webhelyekkel, digitális kiadványokkal, off és online kaszinókkal, áruházi láncokkal stb. És mindez olyan menedzsertől, akinek még felsőfokú diplomája sincs. Sikereinek, persze, barátja és ellensége egyaránt van. Egy biztos, a felnőttes tartalom egyik meghatározó egyéniségéről van szó, de az iparágat korántsem egyetlen személy vagy csoport tudja befolyásolni a világhálón.

A Wired arról faggatta Flynt, miként alakult a populáris pornóipar sorsa a világhálóra történt rálépése óta, és ez hogy függ össze az amerikai szólásszabadság mai problémáival.

Flyn elmondta, hogy míg 1980-ban az üzletének 80 százalékát tette ki a nyomdai kiadás, addig ma mindössze 20 százalék. A többi digitális tartalomipari termékből és szolgáltatásból ered. Van aki megértette az idők szavát, és időben váltott ebbe az irányba, van aki nem. Ezért ment tönkre például a PentHouse, amely meg akart maradni a papírnál. A Hustler már 1990 táján megérezte az idők szelét és váltott. A technológiára tehát oda kell figyelni, de önmagában ez még nem biztosítja a sikert.

Erre a Wired riportere az egyik legfrissebb technológiai irányzatról tett föl kérdést. A WLAN rádiós hálózati technológia futótűzként terjed, ami ráadásul szélessávú átvitelt tesz lehetővé, kiváló minőségű digitális tartalom közvetítésére is alkalmasan. Ez milyen hatással lesz a pornótartalom terjedésére? Flynt szerint ez valami európai fellángolás, Amerikában egyelőre nem terjed, de odafigyelnek rá, mert rendkívül rugalmas technológia, elérve az utolsó kis mobiltelefon képernyőjét is.

Ezután kevésbé érdekes amerikai problémákról beszélnek, majd kitérnek az elnökválasztási év problémáira. Bush nem éppen jól indul a csatában, így lehet, hogy a nyulat a kalapból azzal próbálja elővarázsolni, hogy elkezd a felnőtt tartalomra vonatkozó törvénykezést erőltetni, a hagyományosan családcentrikus amerikai társadalmat lelkiekben ezen a ponton bombázva. Ebbe a sorba illik a cikk elején emlegetett Patriot Act törvényjavaslat is a digitális tartalmak rendszabályozásáról. Lényege, hogy aki szándékosan félrevezető adatokat ad meg egy online világhálós regisztráció alkalmával, az akár börtönbe is kerülhet. Flynt ezzel kapcsolatban Benjamin Franklint idézi, aki egyszer azt mondta, hogy ha a szabadságot feladjuk a biztonságért, akkor végül semmi sem marad a markunkban.

A vita tehát a szabadság megtartásának a mértéke körül zajlik, de a honatyák végül meg fogják szavazni a törvényt, mert bigott módon Amerikát akarják védeni. Többek közt azért, mert maguk sem értik, hogy ez nem csak az arab, távol-keleti vagy más világbeli csalókra vonatkozik, hanem rájuk is (sic!). A világháló nem lát se bőr színt, se országhatárokat. Mellesleg, a legnagyobb csaló áradat épp az USA-ból tör a világhálóra (a cikkíró ezt egy cikkben már föltárta).

További részletek az eredeti cikkben!

A papír Wired Magazin cikkére a Wired News online hírportál hírlevele hívta fel a figyelmet. Érdemes a Wired News regisztrált tagjává válni, mert a digitális kor rengeteg érdekes, szerteágazó információjáról hoz hírt a postaládánkba.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14