Elektromos hulladék: csak 10 százalék hasznosul újra

MTI Sajtóadatbank, 2004. március 2. 11:48
Magyarországon évente 100-120 ezer tonna elektromos és elektronikai veszélyes hulladék keletkezik, ám ennek csak a 10 százalékát hasznosítják újra - mondta a Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet osztályvezetője hétfőn az MTI-nek, a témával foglalkozó nemzetközi konferencián, Budapesten.

A Green Electronics elnevezésű konferencia alkalmából István Zsolt elmondta, hogy Magyarországnak is hamarosan csatlakoznia kell az Európai Unió irányelvéhez, mivel 2004. augusztus 13-áig valamennyi tagállamnak a jogrendje részévé kell tennie az Európai Parlament és Tanács tavaly januárban elfogadott, az elektromos és az elektronikai hulladékokkal kapcsolatos irányelvét. A direktíva legfontosabb célja, hogy elősegítse az elektromos és elektronikai berendezések újrahasznosítását és ezzel is óvja a rendelkezésre álló erőforrásokat. A direktíva így egyebek mellett kiterjed a nagy háztartási gépek, szórakoztató elektronikai berendezések, a játékok és a barkácsgépek újrahasznosítására is.

Az uniós előírások szerint ezen hulladékok visszagyűjtése és újrahasznosítása alapvetően a gyártók és az importőrök feladata. A gyártóknak és az importálóknak nemcsak a gyűjtőpontoktól kell megszervezniük az ilyen hulladékok elszállítását, hanem az újrahasznosítását is meg kell oldaniuk.

Az uniós előírások szerint Magyarországnak 2006-ig fel kell készülnie arra, hogy évente lakosonként 4 kilogramm ilyen típusú hulladékot gyűjtsenek be, ám Zsolt István úgy vélte, hogy Magyarország valószínűleg 2008-ig kap lehetőséget ennek megoldására. Hozzátette: az Európai Unión belül Írország és Görögország már megkapta azt a lehetőséget, hogy az előírásokhoz képest később alkalmazza az uniós direktívát ezzel kapcsolatban. Az osztályvezető úgy vélte, hogy az országos szinten évi 40 ezer tonna hulladék begyűjtése és újrahasznosítása több milliárd forintba kerül majd, ám a költségek 60 százalékát a logisztikai megoldások teszik majd ki. Zsolt István elmondta, hogy jelenleg évente Magyarországon 70 ezer darab hűtőgépet gyűjtenek be, ami 3-4 ezer tonnát tesz ki.

Zsolt István kifejtette, hogy a hulladékgazdálkodási törvény alapjaira épülve újabb jogszabályok születnek meg az idén, így például az autóroncsokra és az elektromos elektronikai hulladékkal kapcsolatosak is. A szakember elmondta, hogy az idén augusztusban kormányrendelet, illetve miniszteri rendelet jelenik meg majd arról, hogy hogyan kell visszagyűjteni az elektromos és elektronikai hulladékokat.

A kétnapos budapesti konferencián uniós vezető vállalatok szakértői, illetve kelet-közép-európai kormányszakértők előtt Mohácsi Béla, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium helyettes államtitkára megnyitó előadásában ismertette az információs társadalom kiépítésének lépéseit Magyarországon. Egyebek között elmondta, hogy Magyarország tudásalapú gazdaságot és társadalmat szeretne kiépíteni, s növelni kívánja az ország versenyképességét.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az idén az eMagyarország program keretében mintegy 2.500 nyilvános internet-hozzáférési pontot hoznak létre, a közháló program révén pedig 2006-ig 7.300 közintézményt kapcsolnak be a nagy sávszélességű internetes hálózatba. Mohácsi Béla elmondta azt is, hogy 2006-ig minden oktatási intézményt be szeretnének kapcsolni a szélessávú internethálózatba.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50