Standard and Poor's: DT, Matáv pozitív figyelőlistán

MTI Sajtóadatbank, 2004. március 11. 08:30
Az esetleges - bár nem garantált - későbbi felminősítés előzetes mozzanataként pozitív figyelőlistára helyezte a Deutsche Telekomot és magyarországi stratégiai befektetését, a Matávot szerdán a Standard and Poor's, a német távközlési vállalat vártnál sokkal jobb eredményeire és adósságcsökkentésére hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő szerdai londoni közleménye szerint az intézkedés a DT és a Matáv hosszú lejáratú vállalati adósságainak egyaránt "BBB plusz" - még befektetésre ajánlott, de spekulatív elemeket is tartalmazó - adósminősítési besorolására vonatkozik. A Standard and Poor's szerint a két cég pozitív figyelőlistára helyezését a Deutsche Telekom szerdán bejelentett, tavalyi utolsó negyedévi és egész évi eredményei indokolták. Ezekből kitűnik, hogy német piacvezető telefonszolgáltató éves szabadkészpénz-képzése 8,3 milliárd euró volt, lényegesen magasabb, mint a hitelminősítő által várt 7 milliárd euró. Ennek révén a nettó adósság is a vártnál jóval nagyobb mértékben, 46,6 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 61,1 milliárd euróról.

A Standard and Poor,s 2002 áprilisában csökkentette az addigi elsőrendű A mínuszról a jelenleg is érvényes, közepes befektetői BBB pluszra a magyar távközlési cég adóskockázati besorolását, miután ugyanezt tette az anyacég, a DT osztályzatával, a német vállalat akkor romlónak megítélt adósságleépítési kilátásaival indokolva a lépést. A DT visszaminősítésének előzményeként a német távközlési vállalat 2002-ben közölte, hogy adósságát továbbra is 50 milliárd euróra akarja csökkenteni az előző év végi több mint 60 milliárdról, de ezt a célt 2002 végéről 2003 végére halasztotta. Ehhez a célhoz képest érte el az adósság 46,6 milliárd euróra csökkentését a Deutsche Telekom.

A Standard and Poor's szerdai közleményében a kedvező jelenségek között említi azt is, hogy a szabadkészpénz-képzés nem egyedül a költségcsökkentések miatt nőtt robusztus ütemben, hanem az egyes érdekeltségek, főleg az amerikai T-Mobile USA mobilszolgáltató javuló jövedelmezősége révén is. A hitelminősítő elemzői megjegyezték, hogy a DT és a Matáv besorolásának sorsáról a német cég középtávú üzleti stratégiájának és pénzügyi politikájának "alapos tanulmányozása után" döntenek. A Standard and Poor's hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem kötelezte el magát a német és a magyar vállalat adósminősítésének javítása mellette: a pozitív figyelőlistára helyezés a jelenlegi besorolás megerősítésével éppúgy végződhet, mint annak javításával.

A hitelminősítő közölte azt is, hogy az esetleges javítás esetén is csak egy fokozattal emelné a DT és a Matáv besorolását. Ez azt jelentené, hogy a két cég az elsőrendű "A" adósi kategória alapsávjába, az "A mínuszba" kerülne vissza; ez megegyezik a magyar szuverén hosszú futamú devizaadósságra érvényben tartott osztályzattal.

A hitelminősítő az európai távközlési szektorról néhány hete kiadott elemzésében megerősítette, hogy a magyar távközlési vállalat adósosztályzata továbbra is a Deutsche Telekoméval összhangban fog mozogni. A cég megjegyezte ugyanakkor, hogy a Matáv önállóan mért teljesítménye is erőteljes volt és javult tavaly, a magyar piacon terjedő liberalizálás, a mobilpiac fokozatosan éleződő versenye és a forint megingása ellenére is.


Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14