Vamsoft: szakmai nap az EU-csatlakozás jegyében

forrás Prim Online, 2004. április 1. 13:35
Magyarország belépésével az Európai Unióba jelentősen megváltozik a vámügyintézés jellege. A változások egyik legfőbb jellemzője, hogy meghatározóvá válik az elektronikus ügyintézés. A Vamsoft Kft. által 2004. március 31-én a Hotel Héliában rendezett szakmai napon közösen készítették fel a gyakorlati tudnivalókról az érdeklődőket üzleti szolgáltatók, a KSH és a VPOP munkatársai.
Az európai uniós csatlakozás és az ezzel kapcsolatos, a gazdasági társaságokra háruló feladatok megvalósításának határideje igen közeli, így a minél alaposabb és gyakorlati jellegű tájékoztatás iránt határozott igény mutatkozik a magyar gazdasági társaságok részéről.

Magyarország EU-csatlakozásával a vállalatok, vámügynökségek és raktárak az eddigiektől jelentősen eltérő szabályozási és eljárási és rendszerben dolgoznak. Az egységes piac miatt az Európai Unión belül, a tagállamok közötti kereskedelem alakulását nem lehet vámstatisztikák alapján mérni, ezért egy már létező belső statisztikai rendszerhez, az INTRASTAT-hoz kell igazodniuk a magyar vállalatoknak. Az unión kívüli országokkal folytatott kereskedelemre pedig egy szintén egységes vámtarifa-rendszert, a TARIC-rendszert kell alkalmazni - május 1-jétől.

A vámhatárok megváltozásából eredő új szabályokon kívül ugyancsak jelentős, és május 1-jétől kötelezően alkalmazandó eljárás az NCTS használata. Az NCTS (New Computerised Transit System) rendszer - a tranzitegyezményhez csatlakozott európai országokban - a közúti árutovábbítás regisztrációs rendszere a papíralapú vámeljárást (közúti áruk árutovábbítási okmánya) váltja ki. Az NCTS használatára a VPOP felkészült: jelentős hardverfejlesztést is végrehajtva valamennyi vámhivatalban telepítette a rendszert, továbbá az intézmény gondoskodott a vámtisztek szakmai felkészítéséről is.

Mindezekre az újításokra, és az ezekkel összefüggő információ-technológiai feladatokra készítették fel az érdeklődőket a Vamsoft Kft. által szervezett szakmai napon. A rendezvényen a VPOP és a KSH szakemberei, valamint üzleti szolgáltatók (Axelero Rt., NetLock Kft., Vamsoft Kft.) mutatták be az új eljárásokat, kifejezetten gyakorlati szinten.

A szakmai nap nyitó előadásában Bartos Gyula, a VPOP főtörzszászlósa, főszemlésze ismertette átfogóan a vámügyintézésben bekövetkező, a csatlakozással összefüggő változásokat. Ezt követően mutatták be a VPOP szakemberei a TARIC-rendszert, az NCTS-rendszert és az CDPS-rendszerrel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat.

A KSH részéről Imre Viktória fogalmazó adott tájékoztatást az INTRASTAT statisztikai rendszerhez tartozó adatszolgáltatási metódusokról.

Az elektronikus ügyintézés információ-technológiai kérdéseket is felvet - a szakmai napon ezek tárgyalására is sor került. Az érintett vállalatok különböző szintű elektronikus kommunikációs megoldásokat választhatnak - erről szólt Polyhos Csaba, az Axelero Rt. konzulensének előadása. Az elektronikus ügyintézés során felmerülő biztonsági feladatokat és megoldásokat ismertette Boromisza Zsolt, a Netlock Kft. PKI-tanácsadójának előadása.

Ezt követően mutatta be Karakas Gyula, a Vamsoft Kft. ügyvezető igazgatója a KompaktZoll vámügyintézői szoftvert. A KompaktZoll évek óta az egyik vezető vámügyintézői megoldás, a kiemelt ügyfelekkel történt folyamatos tesztelés és tökéletesítés eredménye. A KompaktZoll a május 1-jétől alkalmazandó új vámeljárásoknak megfelelő ügyintézést biztosít az alkalmazóinak, és nem csak okmánykitöltésre, vámraktár-kezelésre és elektronikus kapcsolattartásra képes, hanem folyamatos vámárukövetést is végez, és alkalmazható gyártás, aktív feldolgozás, vámszabad terület, egyszerűsített eljárások kezelésére is.

A szoftver az egyszemélyes ügynökségektől kezdve az Audi-szintű óriásokig minden igényt kielégít. A programot kezelő ügyintézők számától függően az összeválogatott modulszerkezetet - amely az egyes cégek ügyintézésének megfelelően 14 modulból válogatható össze - egy felhasználó részére, kisebb hálózatokra (2-5 vagy 6-10 végpontos is), illetve akár egészen nagy, 10 ügyintéző feletti hálózatra, korlátlan végponti lehetőséggel is kialakítható.

A szakmai napot egy kerekasztal-beszélgetés zárta, amelyen szakújságíró vezetésével a nap témáit vitatták meg az előadók és a hallgatóság.

A szakmai napon mintegy 270 érdeklődő vett részt.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 18. 12:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59