Precedens értékű döntés a Sex.com domén-vitában

Hûvös Imre, 2004. április 21. 09:52
Egy tíz éve futó jogvita végére tett pontot az egyezség az eredeti tulajdonos és a VeriSign között.

Az egyezség kilenc hónappal követte az illetékes fellebbviteli bíróság azon döntését, hogy Gary Kremen, aki 1994-ben jegyeztette be a Sex.com doménnevet, jogos tulajdonosnak tekintendő, és hogy az akkor a VeriSign tulajdonában levő Network Solutions felelős azért, hogy a nevet a tulajdonos engedélye nélkül engedték más által használni.

A döntés precedensértékűnek tekinthető, mert a virtuális tulajdont ezzel az anyagi tulajdon rangjával ruházza fel, ugyanolyan jogokkal, mintha mondjuk egy házról vagy egy autóról lenne szó. Ugyancsak jelentős a döntés azért is, mert a regisztrátorra bízott vagyon hűtlen kezelését mondja ki. A hasonló ügyekkel foglalkozó jogászok szerint már több százra rúghat azon doménnév-tulajdonosok száma, akiknek a tulajdonát jogtalanul engedték használni más által.

Kremen úr a domén feletti rendelkezését 1995-ben veszítette el, amikor egy bizonyos Stephen Cohennek sikerült meggyőznie a névregiszter Network Solutionst, hogy használhassa a Sex.com-ot. A regisztráció letétese sem nem értesítette a bejegyzőt, sem nem ellenőrizte a levél hitelességét. Kremen ügyvédje szerint a bitorló legkevesebb 40 millió dollár haszonra tett szert.

Kremen úr most eksztatikusan nyilatkozik a sajtónak, a VerySign elzárkózik a nyilatkozattól. Az egyezséget közelebbről ismerők szerint az ügy több mint 15 millió dollárjába került.

Kulcsszavak: jog domain

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14