IBM: új kiszolgáló, Shark tároló, operációs rendszerváltozatok

Kovács Attila, 2004. április 27. 20:40
Az IBM Magyarország ma ügyféltalálkozón és sajtótájékoztató keretében bemutatta új, középvállalati felhasználásra szánt nagygépes kiszolgáló rendszerét, a zSeries 890-et; ugyanakkor új nagygépes és tároló rendszerek bevezetésével ünnepelte a mainframe-technológia 40. születésnapját.
Az új gép a középvállalatok szegmensére is kiterjeszti a vállalat első számú mainframe szervere, a z990 rendkívüli képességeit - mégpedig alacsonyabb költségszint és alapszintű méret mellett.

Az IBM System/360 mainframe negyvenedik születésnapján bemutatott új nagygépes rendszer innovatív technológiákkal csökkenti a középvállalatok IT-környezetének bonyolultságát és költségeit. A vállalat szintén megismertette a nagyközönséggel az IBM TotalStorage 750 tárolószervert, amely új ügyfélkör számára teszi elérhetővé a Shark tárolók nagyvállalati képességeit. Az új nagygépes és tárolórendszerek ágazatvezető technológiák segítségével konszolidálják és egyszerűsítik a középvállalatok környezetét.

A z990 technológiájára épülő z890 a nagyvállalati számítástechnika képességeit bocsátja rendelkezésre a rugalmasság, a virtualizáció, az automatizálás, a biztonság és a skálázhatóság terén. A z890 sebessége a korábbi z800 kiszolgálóénak kétszerese, mérete pedig annak alig 70 százaléka. Az új skálázási képességek és árak bevezetésével az IBM a középvállalatok számára is vonzóvá kívánja tenni a zSeries technológiát. A vállalat 28 kapacitásszinten kínálja a z890 modellt, így ügyfelei a korábbinál szorosabban összehangolhatják szerverkapacitásukat egyedi üzleti szükségleteikkel.

Az ESS 750 Shark tároló rendszer az új nagygépes és más szerverrendszerek által igényelt kisebb kapacitás és ár mellett biztosítja a középvállalati szegmensben az IBM nagyvállalati kategóriájú tároló szerverének (Enterprise Storage Server) megbízhatóságát és funkcióit. Az ESS 750 képességei:

  • Igény szerinti kapacitásbővítés - Az 1,1 és 4,6 terabájt között skálázható kapacitású rendszer támogatja a leállás nélküli, „azonnali” kapacitásbővítést.
  • Automatikus jellemzők - A húsznál is több autonóm jellemzővel rendelkező rendszeren párhuzamosan futhatnak a nagygépes feladatok, a sorbanálló műveletek kezelése pedig áthelyeződik a szerverről az ESS-re. Ezek a jellemzők nem csak a teljesítményt, hanem az adattárolásért felelős rendszergazda produktivitását is javítják.
  • zSeries teljesítményfokozó jellemzők - Új lehetőség, hogy a párhuzamos logikai kötethozzáférést támogató Multiple Allegiance funkció több zSeries vagy S/390 szerverre is kiterjeszthető. Ez a fejlesztés (a hasonló célt szolgáló Parallel Access Volumes megoldással együtt) lehetővé teszi, hogy az ESS több ki- és bemeneti műveletet dolgozzon fel egyidejűleg - ezáltal számottevő mértékben javítja a zSeries kiszolgálók teljesítményét és támogatja a nagyobb kötetek használatát.
  • Üzletmenet-folytonosság - Az üzletmenet-folytonossági követelményeket kielégítő megoldások kiépítése érdekében az új rendszer sokféle másolófunkciót és felügyeleti eszközt támogat.

Az IBM bejelentette, jelenleg teszteli a z/OS operációs rendszer új, 1.6-os változatát, amelynek bevezetése 2004 szeptemberében várható. A z/OS 1.6 számos fejlesztéssel segíti a Java-feladatok z/OS környezetbe integrálását, támogatja például a zAAP segédprocesszort, emelt szintű terheléskezelést biztosít a webkiszolgáló alkalmazások futtatásakor, és fokozza az IP-hálózat rendelkezésre állását. A z/OS 1.6 az IBM tervei szerint egyben 64 bites alkalmazáskörnyezetet teremt a C/C++ és a JAVA SDK (statement of direction) programnyelvek számára az alkalmazások jobb skálázhatósága és egyszerűbb portolása érdekében.

A z/VM operációs rendszer szintén ma bemutatott új változata virtualizációs fejlesztésekkel támogatja a Linux futtatását, valamint emelt szintű hálózati működést, biztonságot és nyílt eszköztámogatást (SCSI) biztosít. A z/VM V5 ára több mint 50 százalékkal csökkent az előző változathoz képest. Az IBM most teszteli a zSeries-ügyfeleknek szánt z/VSE operációs rendszer V3R1 változatát is, amelyhez szintén szeretne nyílt eszköztámogatást (SCSI) nyújtani.

Bejelentették továbbá, hogy több mint 2000 ügyfél kiszolgálása és 9000 migrációs projekt lebonyolítása során szerzett tapasztalatait kamatoztatva, az IBM átállási szolgáltatásokat vezet be a zSeries szoftvereszközökhöz. Különböző környezetfelmérési, telepítési, testre szabási és oktatási szolgáltatáscsomagjai a nem IBM márkájú termékeiket gazdaságosabb IBM-megoldásokra cserélő cégek számára nyújtanak segítséget a zökkenőmentes átálláshoz. Az IBM ügyfelei közel 150 zSeries szoftver és segédprogram közül választhatják ki IT-infrastruktúrájukhoz legjobban illő eszközöket.
Kulcsszavak: szerver IBM

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A CIB Bank a Kyndrylt választotta hitelezési platformja modernizálására

A Kyndryl, a világ legnagyobb IT infrastruktúra-szolgáltatója és a CIB Bank, Magyarország egyik legnagyobb kereskedelmi bankja ma bejelentette, hogy a Kyndryl támogatta a bankot alkalmazásai modernizálásában és fedezetlen hitelezéssel kapcsolatos munkafolyamatai átalakításában. Ennek eredményeként a CIB Bank – a fogyasztói hitelek feldolgozására szolgáló modern és automatizált rendszer bevezetésével – tovább egyszerűsíti hitelezési folyamatát, nagyobb hatékonyságot és jelentős költségmegtakarítást érhet el.

2024. április 30. 14:41

Az ABB Santa Palomba-i gyártóüzeme évi 675 tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását

Az ABB áram-védőkapcsolók (AVK/FI-relék) és árammérők olaszországi, Santa Palomba-i gyártóüzeme évente 675 tonnával csökkenti CO2-kibocsátását. A meglévő megújuló energiaforrások mellett egy új fotovoltaikus rendszer biztosítja a telephely energiaellátásának negyedét. 

2024. április 30. 13:02

Közzétette első negyedéves pénzügyi jelentését az LG Electronics

Az LG Electronics Inc. (LG) 2024 első negyedévében 21,09 ezer milliárd dél-koreai von konszolidált árbevételt és 1,33 ezer milliárd von működési eredményt ért el. 

2024. április 30. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14