A Fitch felminősítette a Deutsche Telekomot

MTI Sajtóadatbank, 2004. május 11. 10:48
Az elsőrendű adósi "A mínusz" kategóriába emelte vissza hétfőn a Deutsche Telekom - a Matáv stratégiai befektetője - hosszú távú kötelezettségeinek besorolását az eddigi közepes "BBB pluszról" a Fitch Ratings, a német telefonszolgáltató erőteljesen javuló adósprofiljára hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő ipar európai központja - a szakma többi nagy cégével együtt - 2002 tavaszán minősítette le a spekulatív elemeket is tartalmazó "BBB" sávba a DT-t, annak akkori rendkívüli eladósodottsága miatt. A Fitch londoni irodája a hétfői felminősítéshez fűzött indoklásban ugyanakkor azt írta: a Deutsche Telekom pénzügyi mutatói - főleg a szabadkészpénz-képzési kapacitás és a nettó adósság - jelentősen javultak, még ha ebben szerepet játszottak olyan tényezők is, mint az alaptevékenységhez nem kapcsolódó befektetések eladása, vagy a beruházások tavalyi, "tarthatatlanul alacsony" szintje. A német cég pénzügyi rugalmasságát tovább javítja a nettó adósság leépítésének folytatódása.

A Fitch szerint a Deutsche Telekom adósságrátája - amely a nettó adósságot arányítja a kamat- és adófizetés, valamint leírások előtt számolt alapszíntű jövedelmezőségi mutatóhoz (EBITDA) - a 2-szeres, 3-szoros tartomány között van, ami jól illeszkedik az "A" kategóriás kereskedelmi adósságkibocsátók jellemző profiljához. A Fitch londoni irodájánál a DT felminősítése után az MTI-nek elmondták: a Deutsche Telekom magyarországi többségi érdekeltségére, a Matávra a cégnek nincs külön vállalati adósi besorolása, de úgy tartják, hogy a német anyacég javuló eredményei növekvő támogatási készség formájában a magyar szolgáltatóra is hatással lesznek. A Fitchnél azt várják, hogy a Deutsche Telekom kitart magyarországi stratégiai befektetése mellett - tette hozzá a kérdezett szektorelemző.

A legnagyobb amerikai hitelminősítő, a Standard and Poor's, amelynek van külön - jóllehet mindig a DT-ével együtt mozgó - minősítése a Matávra, éppen két hónapja helyezte mindkét céget az esetleges - bár nem garantált - későbbi felminősítés előzetes mozzanataként pozitív figyelőlistára.

Az S&P, amely szintén "BBB plusz"-szal tartja nyilván DT-t és így a Matávot is, a két cég márciusban bejelentett pozitív figyelőlistára helyezését a Deutsche Telekom akkor közölt, tavalyi utolsó negyedévi és egész évi eredményeivel indokolta. Ezekből kitűnt, hogy a német piacvezető telefonszolgáltató éves szabadkészpénz-képzése 8,3 milliárd euró volt, lényegesen magasabb, mint a hitelminősítő által várt 7 milliárd euró. Ennek révén a nettó adósság is a vártnál jóval nagyobb mértékben, 46,6 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 61,1 milliárd euróról - állt a Standard and Poor's akkori közleményében. Az amerikai cég londoni irodája nemrég közölte, hogy május végén, június elején várható döntés a DT és a Matáv besorolásának sorsáról.

Adatvédelem a felhasználók igényeire szabva – így segít a Samsung Knox

Naponta akár több százszor is kezükbe vehetjük mobiltelefonunkat, így az eszközök olyannyira mindennapjaink részévé váltak, hogy még otthonunkat is ritkán hagyjuk el nélkülük. Hozzánk tartoznak, és az olyan robbanásszerű, új technológiák, mint az AI vagy a generatív mesterséges intelligencia rendkívül izgalmas lehetőséget kínálnak a készülékek felhasználására – kiszélesítve a lehetőségek tárházát. 

2024. május 21. 20:39

Autorun Organizer 5.40

Az Autorun Organizer segítségével az automatikusan induló programokat tetszés szerint tudjuk törölni vagy felvenni a rendszerben. Felkutatja és kilistázza az összes telepített alkalmazást, illetve a futó folyamatokat. A listába könnyedén felvehetünk saját elemeket is.

2024. május 21. 19:56

Foxit PDF Reader 2024.2.1.25153

Funkciókban gazdag PDF olvasó program PDF fájlok megnyitására és szerkesztésére. Lehet vele jegyzeteket, kiemeléseket, szövegdobozokat hozzáadni, oldalakat forgatni, nagyítani és menteni. A dokumentumhoz kép, hang- és videótartalom is csatolható.

2024. május 21. 19:52

Hazánkban is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia

Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát (MI), és azon médiavállalatok, amelyek nem integrálják az új technológiákat a munkafolyamataikba – olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányában, hozzátéve: a magyarok inkább pozitívan gondolnak az MI-megoldásokra.

2024. május 21. 19:10

Így hasznosíthatod újra régi laptopodat a gyerek számára

Van a családban gyerek és van egy régebbi laptopod is? Ahelyett, hogy leadnád a laptopot egy elektronikai hulladékgyűjtőbe vagy elásnád a szekrény mélyére a kacatok közé, miért nem kelted inkább új életre a közeledő gyereknap alkalmából? Egy régi vagy nemrégiben lecserélt laptop nem feltétlenül használhatatlan, ezért a tovább örökítése kiváló módja az újrahasznosításnak. 

2024. május 21. 17:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59