Augusztus végéig elindul a 3. generációs mobiltender

Kovács Attila, 2004. május 17. 15:17
Május 17-én Kovács Kálmán, az IHM minisztere átfogóan összegezte a tárca elmúlt két évi szakmai eredményeit, kitekintést adott az elkövetkező hónapok, évek főbb feladatairól és bejelentették, hogy a tárca augusztus végéig kiírja a harmadik generációs mobiltendert.

Többek között megemlítette, hogy a vezetékes számhordozhatóság januári bevezetése óta 14713 "átvándorlás" történt, a mobiloknál pedig a május 1-jei számhordozhatóság óta több százan kérték eddig új szolgáltatóhoz való csatlakozásukat, hívószámuk egyidejű megtartásával. A Közháló program keretében eddig a 2800-ból 2530 településig jutottak el az eMagyarország internetezési pontok létesítésében. Az uniós támogatások során eddig a 4-es prioritásra 53 pályázat érkezett a tárcához, összesen 1,393 milliárd forint igényelt támogatási összeggel. A tárca vezetője kifejezte reményét, hogy a távközlési tarifák összességben akár 10%-kal is olcsóbbak lehetnek 2004. végére.

Kérdésünkre, hogy mint a Digitális Magyarország 2004-2006 közötti egyik fontos megvalósítási prioritása, az eSzolgáltatások fejlesztése keretében idén milyen továbblépés várható az elektronikus aláírás, elektronikus számla hazai bevezetésében, alkalmazásában, Bakonyi Péter helyettes államtitkár a következőket válaszolta: A törvény jövőbeli módosítása az archiválásra, illetve a minősített aláírás szolgáltatók megfelelő regisztrálásával lesz kapcsolatos. Jelenleg a közigazgatási eljárási törvény előkészítése folyik, ugyanis ez szükséges ahhoz, hogy a közigazgatásban az elektronikus intézést szabályozzák. Idén minden olyan előkészület megtörténik, hogy a jövő évben az elektronikus aláírás fokozatosan bevezetésre kerüljön (pl. elektronikus adóbevallás).

A miniszter bejelentette, hogy tenderezéssel most keresik a 3G tender kiíróját, majd augusztus második felében megjelenik maga a 3G tenderkiírás. Négy darab 3G-s licenc kiadásában gondolkodik a tárca, ám reálisan három sikeres pályázatra számítanak, előreláthatólag a mostani három GSM-szolgáltatón kívül is lesz érdeklődő a pályázat iránt. A miniszter elmondta azt is: az elmúlt években sikeres volt a versenyszabályozás, illetve a versenypiac kialakítása, amit mutat az is, hogy az idén akár 10 százalékkal is csökkenhetnek a távközlési tarifák. A miniszter elmondta, hogy nyerteseknél a legfontosabb szempont a jelentős lefedettség biztosítása lesz, így a tender kapcsán nem akarnak túlságosan magas licencdíjat beszedni. A cél az, legalább is a nagyvárosokban, hogy minél hamarabb működő hálózatokat hozzanak létre a licencet vásárló cégek. A harmadik generációs licencet megvásárló szolgáltatónak lehetőséget nyújtanak arra, hogy szolgáltatást nyújtson 900, illetve 1800 megahertzen is.

Az eseményen elhangzott, hogy az információs társadalom- és gazdaságfejlesztésre az európai uniós és a magyar kormányzati forrásokat tekintve összesen 7,7 milliárd forint, míg 2005-2006-ban 27,5 milliárd forint jut.

Kulcsszavak: IHM UMTS

Minden eddiginél több programmal várta az ELTE IK a Lányok Napjára ellátogató középiskolásokat

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 17:21

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50