Több tízmillió euró egyszeri adót fizet az államnak a szerbiai Mobtel

MTI Sajtóadatbank, 2004. május 26. 09:10
Több tízmillió euró egyszeri adó kifizetésére kötelezte a szerb állam a legnagyobb szerbiai mobiltelefon-szolgáltatót, a Mobtelt.
A belgrádi lapok kedden idézik a pénzügyminisztérium közleményét, amely szerint az adóhatóság hétfőn arra kötelezte a Mobtelt, hogy kezesként 15 napon belül fizesse ki az Astra Bankra kirótt extraprofitadót, ellenkező esetben kényszerintézkedéshez folyamodnak.

A Mobtel kálváriára három éve tart, amióta a rendszerváltás után hatalomra került kormány különadót, úgynevezett extraprofitadót vetett ki a milosevici uralom idején jogtalan haszonra szert tett cégekre. 2001. októberében a pénzügyminisztérium 1,8 milliárd dinár megfizetésére kötelezte az Astra Bankot amiatt, hogy a pénzintézet haszonhoz jutott a fedezetlen pénzkibocsátásokból. Mivel időközben a pénzintézet fizetésképtelenné vált, a hatóságok úgy döntöttek, hogy az Astra Bank adóját a pénzintézet egyik alapítójának, a Mobtelnek kell kifizetnie (az Astra Bank és a Mobtel egyaránt a BK vállalatbirodalomhoz tartozik).

A Mobtel kifizette az összeget, de közvetlenül a tavalyi decemberi parlamenti választás előtt a legfelsőbb bíróság másodszor is szabálytalannak találta a Mobtel megsarcolását, az adóhatóság pedig nagy közfelháborodásra késlekedés nélkül kamatostul visszafizette a telefontársaságnak a pénzt, összesen 2,4 milliárd dinárt (közel 35 millió eurót).

A pénzügyminisztérium közleményéből nem derül ki, hogy a Mobtelnek most mekkora összeget kell visszafizetniük ismét, de számítások szerint az összeg kamatokkal együtt közel 2,6 milliárd dinárra rúg (36,5 millió euró).

A Mobtel alapító okirata szerint a cég 51 százalékos tulajdonosa a BK-csoporthoz tartozó BK Treid moszkvai székhelyű vállalat, és 49 százalékos tulajdoni aránnyal bír a szerb állami posta. Az állam azonban vitatja azt, hogy a magántulajdonos az alapító okiratban megjelölt összeggel járult volna hozzá a cégalapításához, ezért kisebb-nagyobb megszakításokkal lassan három éve tárgyal Bogoljub Kariccsal, a BK-csoport elnökével a tulajdonjogi vita rendezéséről.

A vita rendezése nélkül nem adható el a Mobtel állami tulajdona, s egyes vélemények szerint a vállalatra kivetett csillagászati összegű adóval az állam állítólag kiegyezésre akarja kényszeríteni Bogoljub Karicot, aki mellesleg indul a júniusi köztársasági elnökválasztáson, igaz nem sok eséllyel.
Kulcsszavak: Mobtel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38