Február végéig kell létrehozni a szerbiai Mobtel utódát

MTI Sajtóadatbank, 2006. február 15. 10:30
Február végéig kell létrehozni a decemberben működési engedélyétől mefosztott szerbiai Mobtel mobilszolgáltató utódát: a szerb posta, a PTT és az osztrák Mobilkom Austria addigra köteles megalakítani azt a közös céget, amelybe a Mobtel vagyonát átviszik.
A szerb Vecernje novosti jelentése szerint márciusban az új cég állami részét és a sugárzási koncessziót - amelyet december végéig a Mobtel használt - nemzetközi versenypályázaton értékesítik.

Ugyanakkor a Mobtelnél csődeljárást indítanak, ez ugyanis az egyetlen lehetőség a cég feloszlatására.

A szerb kormány december utolsó napjaiban vonta meg a működési jogot a legnagyobb szerbiai mobiltelefon-szolgáltatótól, a Mobteltől, arra hivatkozva, hogy a vállalat törvényellenes, és az állam gazdasági és nemzetbiztonsági érdekeit sértő szerződést kötött a Mobikos koszovói mobiltelefon-szolgáltatóval.

A kormány közleményéből kiderül, hogy a Mobtel a kabinet engedélye nélkül kötött szerződést az Ekrem Luka koszovói albán üzletember kezében lévő Mobikossal, ezzel törvénytelenül átengedte az állami licencét ennek a vállalatnak. A Mobtel - a közlemény szövege szerint - ezzel a legdurvább módon veszélybe sodorta Szerbia gazdasági és nemzetbiztonsági érdekeit, lehetővé tette Ekrem Lukának, hogy használja a szerbiai állam licencét és infrastruktúráját, és ezzel mértéktelen nyereségre tegyen szert a szolgáltatás révén Koszovó területén.

A kabinet egyhangúlag hozott döntéssel megvonta a vállalat jogát arra, hogy működjön a távközlésben és mobiltelefon-szolgáltatásban. A kabinet ugyanakkor arról tájékoztatta a Mobtel előfizetőit: minden szükséges intézkedést megtett annak érdekében, hogy zökkenőmentesen használják a továbbiakban is a vállalat által működtetett, "063" hívószámmal kezdődő hálózatot. Az új szolgáltató létrejöttéig a Mobtel vezetését a Telekom Srbija állami távközlési vállalat vette át, amely a második legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatót működteti Szerbiában.

Dragan Jocic szerbiai belügyminiszter szerint azzal, hogy a Mobtel átadta Koszovó területén a hálózathasználati jogot a Mobikosnak, Ekrem Luka vállalata hozzájuthatott bizalmas távközlési adatokhoz, megsértve a Szerbia területére vonatkozó adatvédelmi előírásokat. Jocic szerint a belügyi szervek "nemzetközi jogi segítség" révén jutottak hozzá a Mobtel és a Mobikos két éve aláírt titkos szerződéséhez, és csak szerdán bizonyosodtak meg az egyezmény hitelességéről.

Ekrem Luka ugyanakkor közölte a Beta belgrádi hírügynökséggel, hogy vállalata semmilyen szerződést nem kötött a Mobtellel.

A Mobtel május óta Martin Schlaff osztrák üzletember vezette Schlaff Group és a szerbiai állami posta (PTT) kezében van. Az osztrák konzorcium bejelentette, hogy panaszt nyújt be szerbiai bíróságon a szerb kormány döntése ellen.

Tavaly májusig a Mobtel a moszkvai székhelyű BK Trade és a PTT tulajdonát képezte. A BK Trade viszont a Bogoljub Karic szerbiai milliomos tulajdonában lévő BK-csoport érdekeltségébe tartozik. A Mobtel alapító okirata szerint a BK Trade-nek 51 százaléka volt a Mobtelben, 49 százalék felett pedig a PTT rendelkezett. Az állam ugyanakkor elvitatta a tulajdoni arányokat, azt állítva, hogy Karicék nem az alapító okiratnak megfelelő összeggel járultak hozzá a Mobtel megalapításához, vagyis a PTT részesedése a valóságban nagyobb - 58,76 százalék - az alapítói okiratokban szereplő összegnél.

A tulajdonjogi vita jelenleg is zajlik a zürichi nemzetközi döntőbíróság előtt, az osztrák konzorcium pedig a szerb kormány legnagyobb meglepetésére úgy vette meg a BK Trade-től a részesedést, hogy nem várta meg a peres eljárás végét. Martin Schlaff azt állította, hogy a BK Trade megvásárlásával 42-51 százalékhoz jutott a Mobtelben.

Időközben megkezdődtek az első letartóztatások Bogoljub Karic szerb pénzember környezetében, igazolva azokat a belgrádi sajtóértesüléseket, amelyek szerint a szerb hatóságok elszánták magukat arra, hogy leszámoljanak a politikai babérokra pályázó milliomossal és szerteágazó vállalatbirodalmával. A belgrádi sajtó ennek kapcsán arról cikkezett, hogy a szerb kormány "putyini módra" le akar számolni a szerb "oligarchával" és a fivérei által vezetett Karic-birodalommal.
Kulcsszavak: Mobilkom Mobtel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14