EURES - az európai állásbörze

MTI Sajtóadatbank, 2004. augusztus 6. 08:51
Jövőre az összes európai álláshelyet nyilvánosságra kell hozni a közösség számítógépes, az interneten is elérhető EURES hálózatán, ez csaknem félmillió álláslehetőséget jelent majd - tájékoztatta a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium az MTI-t.
Az Európai Unió állásközvetítő rendszere, az EURES augusztus elején mintegy 22 ezer üres álláshelyet tartalmazott. Az érdeklődők már magyarul is olvashatják az uniós ajánlatokat.

A legtöbb üres álláshelyet Anglia kínálja, ahol csaknem 16 ezer munkahely vár betöltésre. Írországban és Ausztriában ezer körüli munkavállalót várnak.

A munkaügyi tárca tájékoztatása szerint a legnagyobb kereslet a szakácsok, pincérek, programozók, orvosok, eladók, konyhai kisegítők, recepciósok iránt mutatkozik.

Az EURES a munkáltatóknak is kínál böngésznivalót, a munkavállalók önéletrajz-adatbázisában augusztus elején csaknem 79 ezer álláskereső szerepelt, közöttük kétezer volt a magyar.

Az EURES nyitóoldala valamennyi tagállam hivatalos nyelvén olvasható, ám a részletes adatbázisok tartalma többnyire már csak angolul, németül és franciául érhető el. Ezek azok az információk, amelyek az élet- és munkakörülményekre, az egyes országok munkaerő-piaci helyzetére vagy éppen az üres álláshelyekre vonatkoznak.

A tapasztalatok szerint az EURES segítségével elsősorban a szakmunkások kívánnak elhelyezkedni, a magasabban kvalifikált álláskeresők egyéb internetes oldalak vagy külföldi kapcsolatok révén keresnek állást.
Kulcsszavak: munkaerő EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14