NHH: az UMTS műszaki vonatkozásairól

Kovács Attila, 2004. augusztus 9. 14:05
A Nemzeti Hírközlési Hatóság a mai napon a 3G hazai bevezetése érdekében az UMTS rendszerek általános műszaki jellemzőiről, és a bevezetés általános késedelmének okairól tájékoztatta szerkesztőségünket, kijelentve, hogy az UMTS frekvenciahasználati jogosultság elnyerését célzó pályázat ez évi kiírásáról, az IHM és a NHH közös előkészítő munkája megfelelő időben meglépettnek tekinthető.

A második generációs (2G), elsődlegesen beszédátviteli célra tervezett digitális mobil rendszer, a GSM - a továbbfejlesztett (Phase 2+), adatátvitelre kiterjesztett, csomagkapcsolt változataival (GPRS, EDGE) együttesen is - lassan elér a technikai lehetőségeinek határaihoz. A nagyobb átviteli sebesség iránti igény hazánkban is szükségessé tette egy új, más technológiai alapon nyugvó mobil rádiótávközlő rendszer, a 2 Mbps adatátviteli sebességet biztosító, harmadik generációsnak (3G) nevezett UMTS bevezetésének az előkészítését. (Az UMTS a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) keretében, a világ különböző szabványosítási intézményei, kutatóintézetei együttműködésével kidolgozott IMT-2000 szabványcsalád tagja.)

Az igények társadalmi oldalról is megjelentek, az információs társadalomhoz vezető út egyik változatát, a mobil szélessávú hozzáférési platformot a 3G valósítja meg.

A kiterjesztett spektrumú kódosztásos, többszörös hozzáférésű (WCDMA) rendszer átviteli kapacitását az alábbiak szerint definiálják:

- min. 144 kbps nagysebességű (vonat, gépkocsi) járművel közlekedése esetén;

- 384 kbps gyalogos közlekedés esetén

- 2 Mbps (vagy magasabb) beltéri használatkor (kvázi fix készülékkel)

Az UMTS az eddigi, 2. generációs mobil rendszerekhez képest sok előnnyel, újdonsággal rendelkezik. Főbb tulajdonságai, sajátosságai az alábbiakban foglalhatóak össze:

  • globális, azaz - részben a ma még csak tervezett állapotú, de kijelölt frekvenciasávval rendelkező műholdas komponensének köszönhetően - a világ bármely pontján elérhetővé teszi a felhasználókat, beleértve a sivatagokat, az őserdőket, a sarkkörökön túli területeket is;
  • az alkalmazások (tartalomszolgáltatások) eddig nem látott széles körét biztosítja majd a felhasználók részére (mint pl. videotelefon, e-kereskedelem, video-on-demand, online vásárlások);
  • támogatja a mobil Internetet és más multimédiás szolgáltatásokat, (fix vagy változó adatforgalmi sebesség, igény szerinti sávszélesség, aszimmetrikus oda- és visszairányú adatsebesség, multimédiás posta tárolása és továbbítása, 2 Mbps-ig terjedő szélessávú hozzáférés)

/A fejlesztés alatt álló nagysebességű oda-irányú csomaghozzáférés, a HSDPA megvalósulásával a 10 Mbps letöltési adatsebesség is elérhetővé válik majd/;

  • a mind mobil, mind állandóhelyű felhasználást lehetővé tevő készülékekkel, a fejlesztési célul kitűzött, minden 3G szabvány fogadására alkalmas un. szoftver-rádióval (SDR) megvalósulhat a világméretű barangolás (roaming), univerzálissá téve a harmadik generációs mobil rádiótávközlő hálózatot;
  • lehetővé teszi az előfizetők földrajzi pozíciójának meghatározását és annak közlését mind a hálózat, mind a készülék számára;

Az UMTS hálózat kezdetben mindenhol szigetszerűen épül ki (így lesz ez nálunk is), elsődlegesen a mai GSM/DCS "hot-spot"-okban, ahol egyrészt a legnagyobb forgalom van (időszakos forgalmi torlódásokkal), másrészt itt jelentkezik elsődlegesen a nagyobb adatátviteli igény is, amit már a 2.5G-nek nevezett GPRS sem tud lekezelni.

Az UMTS hálózatok zökkenőmentes bevezetését hivatott elősegíteni többek között a hot-spot-okon kívüli GPRS bázisállomások számának (a GPRS ellátottságnak) a növelése illetve a GSM(GPRS)/UMTS kétnormás (dual-mode) és GSM/DCS/UMTS többsávos (multi-band) terminálok megjelenése. Az UMTS szabványosítási folyamat biztosította, hogy a GSM szolgáltatók eddigi beruházásai minél nagyobb mértékben felhasználhatóak legyenek az UMTS bevezetése során, ezzel is elősegítve az új hálózat kiépítési/beruházási költségeinek a csökkentését.

Az UMTS bevezetése az eredetileg tervezett határidőkhöz képest jelentős késedelmet szenvedett. Az UMTS engedélyek kiadása az Európai Parlament és a Tanács un. "UMTS Határozata" alapján (128/1999/EC) a legtöbb EU tagállamban 1999-2002 között megtörtént azzal, hogy a szolgáltatást 2002. január 1-vel a tagállamokban meg kell kezdeni. Ehhez képest a kereskedelmi szolgáltatás megkezdésének éveként csak 2003 tekinthető és ez is csak néhány országra korlátozottan igaz. Ennek okai - elsődlegesen annak következtében, hogy az UMTS bevezetését nem a valós piaci igények megjelenése, hanem politikai döntés váltotta ki - a következőkben összegezhetőek:

A döntéshozatal idején még

- nem voltak kidolgozattak, kiforrottak a 3G-s szabványok;

- nem állt rendelkezésre a szükséges berendezés-háttér (hálózati elemek, készülékek);

- nem állt rendelkezésre a szükséges pénzügyi háttér (részben a kezdeti engedélyeztetési eljárások következtében);

- nem voltak kifejlesztve az UMTS műszaki előnyeit, lehetőségeit kihasználó alkalmazások (tartalom-szolgáltatások);

- nem térült még meg kellő mértékben a korábbi műszaki fejlesztésekre (GPRS, EDGE) fordított összeg, így nem volt meg a kellő mértékű érdekeltség a szolgáltatók részéről az új technológia bevezetése iránt;

- nem jelent még meg a nagyobb adatátviteli sebességre, átviteli kapacitásra vonatkozó olyan tömeges igény, amely már nem volt kielégíthető a meglevő GSM/GPRS hálózaton.

Mintegy 4 év kellett, hogy elteljen ahhoz, hogy Európában az UMTS szolgáltatások iránt a tényleges piaci igény megjelenjen és a távközlési (és a mögötte álló bank-) szektor kiheverje átmeneti - nagy részben a kezdeti UMTS engedélyezési eljárások okozta - recesszióját. Ezzel megkezdődött a piaci folyamatokba beavatkozó központi (politikai és idő előtti) döntés következtében felborult távközlési piaci egyensúly helyreállási folyamata.

Kulcsszavak: UMTS NHH

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50