Ismét a mobilszolgáltatás volt a Deutsche Telekom motorja

MTI Sajtóadatbank, 2004. augusztus 13. 09:57
A Deutsche Telekom kedden 1,66 milliárd eurós adózott eredményt jelentett a második negyedévről. Az elemzők 474 millió eurót vártak. A tavalyi második negyedben 256 millió euró volt az adózott eredménye. Egyszeri tételek nélkül az adózott eredmény 728 millió euró volt az egy évvel azelőtti 162 millió helyett. A nagy növekedés ismét a mobilszolgáltatásnak volt köszönhető. Egész évre 2,5 milliárd euró adózott eredményt valószínűsítettek csütörtökön a cég bonni központjában.
A pénzforgalmi többlete (EBITDA) 6,16 milliárd euróra nőtt 4,71 milliárdhoz képest. A pénzforgalmi többlete egyszeri tételek nélkül 4,78 milliárd euró volt a tavalyi második negyedévi 4,6 milliárd helyett. A bevétele 14,41 milliárd euróra emelkedett 13,59 milliárdról. A Deutsche Telekom nettó adóssága 43,3 milliárd euró volt a második negyedév végén, az egy évvel azelőtti 53 milliárd helyett.

A T-Mobile mobilszolgáltató részleg bevétele 6,2 milliárd euró volt a tavalyi második negyedévi 5,6 milliárd helyett. A részleg pénzforgalmi többlete 3,21 milliárd euróra nőtt 2,09 milliárdról.

A T-Com vezetékes szolgáltató részleg bevétele 6,88 milliárd euróra csökkent 7,15 milliárdról. A részleg pénzforgalmi többlete 2,59 milliárd euróra emelkedett 2,26 milliárdról.

A T-Online internetszolgáltató értékesítése 500 millió euróra nőtt 449 millióról, a pénzforgalmi többlete 128 millió euróra 101 millióról.

A T-Systems információs technológiai részleg 2,63 milliárd euró bevételt szerzett a tavalyi második negyedévi 2,57 milliárd euró helyett, a pénzforgalmi többlete 318 millió euróra csökkent 319 millióról.

Az első negyedévben Európa első számú telefontársasága, a Deutsche Telekom 2,4 százalékkal növelte üzemi eredményét, a mobilszolgáltatásokban elért eredményt azonban rontották az új fogyasztók bevonásával összefüggő terhek.

Az első negyedben a Deutsche Telekom csoport pénzforgalmi többlete (EBIDTA) 4,585 milliárd euró volt az egy évvel korábbi 4,476 milliárd euró helyett, az árbevétel 2,7 százalékkal 13,986 milliárd euróra nőtt az egy évvel azelőtti 13,618 milliárd euróról. A csoport adózott eredménye mindazonáltal 80 százalékkal 169 millió euróra esett. Ennek oka részben az adókedvezmények mérséklődése, illetve a Deutsche Telekom által is finanszírozott német útadó rendszer bevezetésének késlekedése volt. Ez utóbbi egymagában 442 millió euróval csökkentette a konszern eredményét. A konszern fő célja az adósságok mérséklése volt tavaly. Miután befejeződött a vagyoneladási program, az első negyedben az adósságok már csak lassan, 2 milliárd euróval csökkentek tovább, 44,6 milliárd euróra. A javult adóssághelyzetre tekintettel május végén a Standard and Poor's pozitív kilátást adott a Deutsche Telekom és magyarországi stratégiai befektetése, a Matáv besorolására. A pozitív kilátás megadásával együtt egyelőre megerősítette a Deutsche Telekom és a Matáv egyaránt "BBB plusz" hosszú távú vállalati adósi osztályzatát, amely egy fokkal elmarad az elsőrendűtől.

A Matávról külön kiadott közleményben az S&P azt írta: jóllehet a magyar cégcsoport jövedelmezősége és szabadkészpénz-képzése továbbra is erős, a működési szintű szabadkészpénz-többlet az idei első negyedévben 26,6 százalékkal 17,2 milliárd forintra csökkent a tavalyi első negyedhez képest, főleg azért, mert az erőteljes vezetékes piaci verseny csökkentette a pénzforgalmi egyenleg (EBITDA) többletét.

A Standard and Poor,s 2002. áprilisban csökkentette az addigi elsőrendű "A mínuszról" - a szuverén magyar devizaadósi besorolás szintjéről - a most érvényben hagyott, közepes befektetői "BBB plusz"-ra a Matáv adóskockázati besorolását, miután ugyanezt tette a DT osztályzatával, a német vállalat akkor romlónak megítélt adósságleépítési kilátásaival indokolva a lépést. A Deutsche Telekom és a Matáv két évvel ezelőtti visszaminősítésének előzményeként a német távközlési vállalat 2002-ben közölte, hogy adósságát továbbra is 50 milliárd euróra akarja csökkenteni az előző év végi több mint 60 milliárdról, de ezt a célt 2002 végéről 2003 végére halasztotta. Ehhez a célhoz képest csökkentette jobban, 46,6 milliárd euróra adósságát a Deutsche Telekom tavaly év végére.

A javult adóssághelyzete másik következménye, hogy a Deutsche Telekom erősítheti kelet-európai jelenlétét. Az idén 6 milliárd euró szabad pénzeszköz felhalmozása várható, továbbá 2,5 milliárd euró részvényeladásból.

- Minden lehetőséget megvizsgálunk, ami adódik - idézte a Wall Street Journal Europe a Matáv vezérigazgatóját, Straub Eleket. A Matáv szolgálhat platformként a Deutsche Telekom további kelet-európai terjeszkedéséhez - írta a lap. A Deutsche Telekom mindenekelőtt teljes vagy nagyobb ellenőrzést akar szerezni, további részvényvásárlásokkal, a lengyel PTC-ben, a Croatia Telekomban, a cseh T-Mobiléban és a Matávban, és határozottan érdeklődik a Cesky Telecom privatizálása iránt is.

A Deutsche Telekom forgalma tavaly 55,8 milliárd euró volt, 4 százalékkal több a 2002-es 53,7 milliárdnál. Az adó előtti eredménye 1,4 milliárd euró volt az egy évvel azelőtti 27,2 milliárdos veszteség helyett. Az adózott eredménye 1,3 milliárd euró lett, 2002-ben 24,6 milliárd euró volt az adó utáni vesztesége. A pénzforgalmi többlete (EBITDA) tavaly 14,6 százalékkal 18,5 milliárd euróra nőtt a 2002-es 16,1 milliárdról.

A Deutsche Telekom AG csütörtök délelőtt 13,60 euró volt a frankfurti értéktőzsdén, 3,03 százalékkal drágább a szerdai, 13,20 eurós zárónál. Csütörtökön 13,60 eurón is nyitott. Csütörtökön 5,23 százalékkal olcsóbb volt, mint az év elején - eddig 16,75-12,60 euró között alakult -, és 0,51 százalékkal olcsóbb, mint egy éve.

IT Fitneszteszt 2024 - idén is megmérik a régió diákjainak digitális készségeit

Idén Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Ukrajna részvételével zajlik a régió nagyszabású, online digitáliskészség-felmérése, az IT Fitneszteszt. Az elsősorban az általános iskola végzős diákjait és a középiskolás korosztályt célzó felmérés nem csupán a kitöltők számára nyújt valós képet a szórakozáson túl a tanulás és más hétköznapi online feladatvégzés terén szerzett gyakorlati ismereteikről, eredményeinek összesítése tanáraik, illetve a szakpolitikusok munkáját is segítheti azáltal, hogy fény derül erősségeikre és a fejlesztendő területekre egyaránt.

2024. május 21. 16:03

Emberszabású robotok a gyárkapuban

Már jövőre megindulhat az első ipari célú humanoid robotok sorozatgyártása. Ezekkel az eszközökkel a manuális tevékenységek több mint fele automatizálható. Az emberszabású robotok bevezető ára 80.000 euró körül várható, de így is nagyjából másfél év alatt megtérül egy ilyen beruházás – mutatta ki tanulmányában a stuttgarti központú Horváth csoport, amelynek magyarországi tagja az IFUA Horváth.

2024. május 21. 16:00

A HONOR leleplezte a vadonatúj HONOR 200 Lite-ot

Már Magyarországon is kapható a vadonatúj HONOR 200 Lite. A sokoldalú okostelefon a felhasználók igényeihez igazodik: kiváló portréfotózási képességekkel, bámulatos kijelzővel, remek hardverrel, elegáns kialakítással és stabil felhasználói élménnyel érkezik.

2024. május 21. 14:30

Indul az emberszabású robotok sorozatgyártása

Már jövőre megindulhat az első ipari célú humanoid robotok sorozatgyártása. Ezekkel az eszközökkel a manuális tevékenységek több mint fele automatizálható. Az emberszabású robotok bevezető ára 80.000 euró körül várható, de így is nagyjából másfél év alatt megtérül egy ilyen beruházás – mutatta ki tanulmányában a stuttgarti központú Horváth csoport, amelynek magyarországi tagja az IFUA Horváth.

2024. május 21. 13:02

Számítógép gyereknapra költséghatékonyan?

Van a családban gyerek és van egy régebbi laptopod is? Ahelyett, hogy leadnád a laptopot egy elektronikai hulladékgyűjtőbe vagy elásnád a szekrény mélyére a kacatok közé, miért nem kelted inkább új életre a közeledő gyereknap alkalmából? Egy régi vagy nemrégiben lecserélt laptop nem feltétlenül használhatatlan, ezért a tovább örökítése kiváló módja az újrahasznosításnak. 

2024. május 21. 12:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59