Új Transmeta processzor, csökkentett bevételi tervek

Kiss Ádám Zoltán, 2004. szeptember 14. 09:48
A kis energiafelvételű processzorairól ismert Transmeta bemutatta legújabb, 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott processzorát, ám egyben figyelmeztette befektetőit, hogy várható bevételei alacsonyabbak a vártnál.
Az új modell a korábbi példányoktól leginkább a 90 nanométeres technológiában különbözik, ám ez amellett, hogy a jövőben további energiafelhasználás-csökkentést jelenthet, egyben csökkenti a gyártási költségeket. Az Efficeon TM8800-as a cég szerint egyedülálló módon hardveres vírusvédelem-támogatással is rendelkezik.

A negyedéves eredményeit október 20-án közzétevő vállalat erre az időszakra az eredetileg tervezett 8-8,7 millió dolláros forgalom helyett ma már csupán 6,8-7,5 millió dolláros bevételre számít, ebbe beleértendő a vállalat licenceiből származó 3,5 millió dollár is. Matthew Perry, a cég elnöke szerint a vártnál gyengébb teljesítmény hátterében az áll, hogy nem sikerült meghódítaniuk a vállalati nagymegrendelőket, míg mindeközben az egyéni felhasználók számára sem tudták egyenletesen biztosítani termékkínálatukat a 90 nanométeres technológiára történő áttérés miatt. A Transmeta néhány évvel ezelőtt még a mobilprocesszorok piacának nagy reménységeként tűnt fel, ám a vállalat nem találta az utat a biztos, és nagy volumenű megrendeléseket biztosító vállalati megrendelőkhöz. Ennek ellenére a cég változatlanul talpon van, és könnyen lehet, hogy egy technológiai váltás során újra az elsők közé verekszi fel magát.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50