Nokia-BME fejlesztés: tartalommegosztó szolgáltatás

MTI Sajtóadatbank, 2004. szeptember 20. 08:50
Nemzetközi szabadalmi eljárás alatt áll a Nokia és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) közös informatikai fejlesztése. A technológia újítás lényege, hogy a mobiltelefonokkal tartalommegosztó szolgáltatás jöhessen létre.
A kutatás a Nokia Research Center globális tevékenységének részeként zajlott, a csoport tagjai a Nokia magyarországi, finnországi és az egyetem kutatói voltak.

Az új, egyre intelligensebb modellek bevezetésével a mobiltelefonok egyre jobban hasonlítanak a számítógépekre. Azokhoz képest azonban a mobilterminálok kevesebb processzor kapacitással,
memóriával, kommunikációs csatornával, akkumulátor kapacitással és kisebb grafikai felhasználói felülettel rendelkeznek.

Ugyanakkor az egymással kooperáló telefonok csoportja ezen kötöttségek egy részére megoldást kínálhat.

Ez idáig a peer-to-peer alkalmazások a vezetékes interneten, elsősorban PC-ken futottak sikeresen. Minthogy a mobiltelefonok vagy egyéb kisméretű készülékek egyre jobban hasonlítanak a számítógépekhez, a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a peer-to-peer alkalmazásokat hogyan lehet ezen a területen is megvalósítani.

Az interneten egyre népszerűbbek a peer-to-peer tartalom/fájl megosztó rendszerek. Ma már természetes, hogy a mobiltelefonokon tartalmak, például képek, videók készíthetők és tárolhatók.

A kutatócsoport egy prototípust is kifejlesztett, hogy a fejlesztés eredményét a matematikai modellezésen túl mobiltelefonokon és GPRS mobilhálózaton is bemutathassák - ismerteti
a közlemény.
Kulcsszavak: BME Nokia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55