Kísérleti fázis előtt a harmadik generációs európai mobil platform

MTI Sajtóadatbank, 2004. október 6. 09:10
Az európai mobiltelefon-használók egy lépéssel közelebb jutottak ahhoz, hogy pontosan a nekik szükséges információkat és szolgáltatásokat legyenek képesek elérni telefonjaikon és kézi számítógépeiken - állapították meg az európai hírügynökségekből és információtechnológiai cégekből alakult, MINDS nevű konzorcium budapesti tanácskozásán. A megbeszélésen a projekt próbaüzemének feltételeit vitatták meg.
A 18 hónapos projekt célja, hogy egységes szabványok alapján előállított hír- és multimédia-tartalmakkal lássa el a helyi mobilszolgáltatókat. A programot részben az EU finanszírozza.

A tesztperiódus részleteiről az MTI székházában tanácskoztak a konzorcium tagjai hétfőn és kedden. A tesztperiódus végén, 2005 júliusában 12 multimédiás információs csomagot vizsgálnak UMTS rendszerekben. A teszt technikai feltételeit a FOKUS, a Fraunhofer Institute for Open Communication Systems alakítja ki.

A MINDS (Mobile Information and News Data Services for3G) lehetővé teszi különböző multimédiás tartalmak szállítását és szolgáltatását a különböző mobil eszközökre. Mindezt egy platform keretében valósítja meg, ami lényegesen egyszerűbbé teszi a mobilszolgáltatók számára a tartalomszolgáltatást.

"Magyarország tipikus abból a szempontból, hogy egy közepes méretű piacon, nagy lefedettség mellett a legnagyobbak közé tartozó mobilszolgáltatók - egyelőre korlátozott mértékben - már kínálnak multimédiás szolgáltatásokat" - mondta Meinolf Ellers, a projekt koordinátora, a dpa-infocom ügyvezető igazgatója az MTI-nek, hozzátéve, hogy ennek alapján Magyarország ideális tesztpiaca lehet az új szolgáltatásoknak.

"A fejlett piacokon - mint amilyen például a német - az internet penetrációban igen nagy a fix vonal részaránya, és a fogyasztók csak lassan állnak majd át a harmadik generációs, mobil-internet hozzáférésre" - mondta Ellers.

A konzorcium tagjai a német dpa, amelyet informatikai leányvállalata, a dpa-infocom képvisel, az osztrák APA, a holland ANP, a svájci SDA/ATS hírügynökség és a Magyar Távirati Iroda. Partner még a CoreMedia AG német szoftverfejlesztő cég, az Ifra kiadóipari világszövetség, az arvato systems német IT-szolgáltató társaság és a Fraunhofer FOKUS intézet. Az együttműködés iránt más európai hírügynökségek és mobilszolgáltatók, így a KPN és a T-Mobile is érdeklődnek.
Kulcsszavak: multimédia mobilszolg UMTS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50