Szórakoztatóelektronikai termékeket vezérlő PC az Albacomptól

forrás Prim Online, 2004. december 7. 14:38
Az Albacomp Rt. és az Intel magyarországi képviselete bemutatta a digitális otthon elengedhetetlen kellékét, a szórakoztató számítógépet. Az Entertainment PC-ben ötvöződik a mai asztali számítógépek csúcsteljesítménye, a televízióban rejlő egyedülálló szórakoztató potenciál és a szórakoztatóelektronikai termékek felhasználóbarát megközelítése. Az Entertainment PC a szakemberek szerint forradalmasítja az otthoni szórakozást.
Az Entertainment PC a digitális otthon központi elosztó egysége és irányító központja. A szórakoztató számítógépnek jelenleg két verziója érhető el Magyarországon, és a vásárlói igények döntik majd el, Magyarországon melyik megközelítés lesz közkedveltebb. „Az Intel és az Albacomp megtette az első nagy lépést annak érdekében, hogy a digitális otthon Magyarországon is elérhetővé váljon. Ezentúl a magyar felhasználók is élvezhetik a PC-k és a szórakoztatóelektronikai eszközök konvergenciájából származó előnyöket.”- nyilatkozta Piotr Pagowski, az Intel Corporation kelet- és közép-európai területi menedzsere.

Az Entertainment PC egyik megközelítése szerint az egyszerűséget szem előtt tartva minden funkciót egyetlen berendezésbe kell sűríteni, így ez a típus egyaránt funkcionál számítógépként, televízióként, videó felvevőként, rádióként, illetve CD- és DVD-író és -lejátszó egységként. Ennek a koncepciónak az egyszerű kezelhetőség a központi gondolata, ezért a szórakoztató számítógép tervezésekor fontos követelmény volt, hogy egyetlen távirányítóval könnyen hozzá lehessen férni az összes lehetséges funkcióhoz. Ennek a típusú Entertainment PC-nek a külsejét úgy tervezték, hogy harmonikusan illeszkedjen a szórakoztatóelektronikai állvány más készülékeihez.

Az Entertainment PC másik típusa a bővíthetőség és a testre szabhatóság jegyében készült. Ez a megközelítés is egy szimultán feladatkezelésre és multimédiás alkalmazásokra összeállított központi számítógépen alapszik, amely azonban vezeték nélküli (Wi-Fi) hálózaton keresztül kommunikál az otthon további berendezéseivel. WLAN illesztésen keresztül bármilyen eszközzel képes együttműködni - például televízióval, DVD lejátszóval, kazettás magnóval és minden újabb technológiát tartalmazó készülékkel. Ennél a megoldásnál magához az Entertainment PC -hez tartozik egy távirányító, és minden további géphez egy újabb, hiszen ez a megoldás lehetővé teszi például azt, hogy míg a központi számítógép a dolgozószobában van, addig a hálószobában hallgathassunk egy - a központi géppel vezeték nélkül kommunikáló - MP3 lejátszót. Az Entertainment PC-k második típusát ennek megfelelően egy hagyományos számítógépházba szerelték.

„A két típusú Entertainment PC két különböző megközelítése ugyanannak a koncepciónak. A cél mindkettőnél ugyanaz: a számítástechnika és a szórakoztató elektronika konvergenciája.” - mondta el Nagy Csaba, az Albacomp termékmenedzsere. „Az Entertainment PC a digitális tartalmat egy központi helyen tárolja, amely távirányítóval vezérelhető. A Hyper-Threading technológiát támogató, Intel® Pentium® 4 processzorra és Intel® 915 Express lapkakészletre épülő PC egy időben több feladatot is nagy biztonsággal képes elvégezni. Ezzel a technológiával és ezzel a megközelítéssel a határ a csillagos ég. A jövőben nem egyszerűen házi médiaszerver, hanem akár az intelligens otthon agya is lehet az Entertainment PC, ami nem csak egyszerre rögzít DVD-re egy televíziós műsort, míg egy másikat éppen nézek, hanem a film elején automatikusan be is sötétít a szobában, és azonnal megállítja a filmet, ha megcsörren a mobiltelefon.” - tette hozzá Nagy Csaba.

„Elsősorban a technológiai innovációra nyitott otthoni felhasználóknak szánjuk az Entertainment PC-t, akik szélessávú internet eléréssel, esetleg wireless kiépítéssel rendelkeznek, és gyakran használják az internetet digitális média tartalmak letöltésére, nézésére, hallgatására. A komplex Entertainment PC ára körülbelül nettó 250 ezer forintos, míg a wireless access pointtal, MP3 lejátszóval és média adapterrel felszerelt Entertainment PC körülbelül nettó 350 ezer forintos ártól érhető el.” - nyilatkozta Deme Csaba, az Albacomp kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettese. „Magyarországon egyelőre eléggé szűk az a kör, akiket érdekelhet az Entertainment PC, ezért jövőre csupán néhány száz darabos eladással számolunk. Azonban bízunk abban, hogy az újabb szoftverek megjelenése, a szélessávú internet terjedése, az erős marketing tevékenység és a csökkenő árak kombinációja lendíteni fog a felhasználói kedven.” - mondta el Deme Csaba.

Kulcsszavak: multimédia otthon Albacomp

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50